Rješenja

UŽIVO | Što s Uborkom?

''To je ono čemu ozbiljno moramo racionalno i ozbiljno pristupiti'', rekao je Kordić…
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 06. 2021. u 09:55 Bljesak.info
7. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara saziv 2020-2024

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deponija Uborak glavna je tema sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić u uvodnom izlaganju naglasio je važnost današnje teme, kazavši kako je u prošlosti potrošeno puno vremena te da je odlagalište na Uborku u ovom trenutku vjerojatno najveći problem s kojim se susreće gradska administracija.

''Svi znamo priču oko deponija i što moramo napraviti. Vrlo su nam jasne smjernice u kojem smjeru moramo ići. Drago mi je danas da su s nama ljudi iz struke i da će prezentacije biti takve da će otvoriti nove perspektive i poglede i da ćemo zaključcima napraviti jedan novi smjer kada je u pitanju komunala Mostar'', kazao je Kordić.

Istaknuo je kako je najrealnije usvajanje petogodišnjeg plana upravljanja odlagalištem.

Direktor JP "Deponija" Mostar Abdurahman Bećirović upozorio je kako će kapaciteti postojećeg odlagališta biti popunjeni u sljedeća četiri mjeseca te da je jedno od mogućih rješenja izgradnja dodatne ćelije za zbrinjavanje otpada južno i zapadno od postojeće.

Dodao je kako se trenutno zbrinjava sam otpad iz Mostara te da se prihod JP "Deponija" Mostar prepolovio otkad je prekinuto zbrinjavanje komunalnog otpada iz drugih hercegovačkih gradova.

Naime, deponiji prijete nove blokade jer joj uskoro ističe produžena dozvola, a Mostar nema drugog rješenja na vidiku. Mostarski gradonačelnik  u intervjuu za Bljesak.info rekao je kako postoje dva modela.

''Uborak i deponija su jedna mega priča. Apsolutno znamo što s Uborkom. Uborak je lokalitet koji treba gledati u nekoliko faza i treba shvatiti da je to trenutno jedina sanitarna deponija koju mi imamo. U ovom momentu nemamo alternative. Imamo prijedlog plana prilagodbe deponije. To je ono čemu ozbiljno moramo racionalno i ozbiljno pristupiti'', rekao je Kordić i dodao kako je jedan od scenarija ''trogodišnji plan prilagodbe koji bi i građanima sigurno bio draži''.

''No, petogodišnji plan je realan. Ako budemo išli u smjeru trogodišnjeg plana, bojim se da ćemo tri godine imati isti problem. Petogodišnjim planom imamo šansu riješiti priču oko deponije'', rekao je, između ostalog Kordić.

Podsjećamo, stranke su uoči izbora dobile priliku reći svoje ideje o rješavanju problema deponije i ona su poprilično različita.

Kopirati
Drag cursor here to close