Energetska učinkovitost

''Utopljavaju'' se još četiri škole u HNŽ

Implementacija radova poboljšat će uvjete boravka školaraca i rada uposlenika u ustanovama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 01. 2018. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, bit će implementirane mjere energijske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove.

Tim povodom potpisan je ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i predstavnika kompanije Promark d.o.o. Mostar, koja će biti izvođač planiranih radova.

U obnovu objekata bit će uloženo oko 2.19 milijuna KM sa PDV-om, a planirani radovi na objektima OŠ "Silvija Strahimira Kranjčevića" iz Mostara, OŠ "Kardinala Stepinca" iz Neuma, OŠ "Drežnica" iz Donje Drežnice, te Srednje škole "Jablanica" iz Jablanice bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske učinkovitosti.

Implementacijom ovih radova, u okviru projekta Svjetske banke BEEP bit će realizirane mjere energijske učinkovitosti na ukupno 37 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja širom Federacije BiH, a više od 80.000 korisnika imat će koristi od ovog projekta.

Prilikom potpisivanja ugovora federalni ministar prostornog uređenja, Josip Martić, je izjavio: "U 2016. godini u ovoj županiji obnovljeno je ukupno sedam objekata javnog sektora, među kojima su tri osnovne i tri srednje škole, te jedan dom zdravlja, kao i jedan dodatni osmi objekt od značaja za Federaciju BiH. Sretan sam što se pozitivna djelovanja iz prošlih godina, prenose i u 2018. godinu. Na ovaj način nastavljamo uspješnu suradnju sa Vladom Hercegovačko-neretvanske županije, a cilj jeste dokazati prednosti energijske učinkovitosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima ali i uštede na računima za energiju.“

Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sustava grijanja i drugih na ovim objektima, započet će 01.02.2018. godine i trajat će četiri mjeseca.

Nakon realiziranja projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju te će se doprinijeti smanjenju emisija CO2.

Kopirati
Drag cursor here to close