2021.-2027.

Usvojena Strategija razvoja HBŽ-a

Proces izrade i usvajanja Smjernica usklađen je s izradom Akcijskog plana za implementaciju Strategije razvoja HBŽ-a čiju izradu koordinira Stručna služba Vlade - Sektor za razvoj svake planske godine po principu 1+2.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2021. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) početkom lipnja ove godine utvrdila Prijedlog strategije razvoja HBŽ-a 2021.-2027., on je upućen u skupštinsku proceduru usvajanja te je Strategija nakon razmatranja na posljednjoj sjednici županijske skupštine i usvojena.

Ovime je pokrenut proces strateškog planiranja kao i planiranja rada županijskih tijela, jedinica lokalne samouprave s područja Hercegbosanske županije, nevladinog sektora i ostalih dionika u provedbi Strategije razvoja, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Procesima planiranja, sukladno postojećim aktima, prepoznati su osnovni elementi strateškog planiranja vezani za provedbu, monitoring, izvještavanje i evaluaciju u HBŽ-u te su zadužena tijela Županije da usklade potrebne akte radi horizontalne i vertikalne koordinacije, kao i da pristupe procesima u danim rokovima.

Što se tiče provedbe, potrebno je uskladiti alate za trogodišnje i godišnje planove rada tijela uprave na nivou županijskih tijela, kao i sam proces trogodišnjeg planiranja rada koji počinje izradom Akcijskog plana kao i Smjernica za trogodišnje planiranje koje priprema predsjednik Vlade HBŽ-a, u suradnji s tijelom za poslove razvojnog planiranja i upravljanja razvojem Županije, odnosno Stručnom službom Vlade.

Proces izrade i usvajanja Smjernica usklađen je s izradom Akcijskog plana za implementaciju Strategije razvoja HBŽ-a čiju izradu koordinira Stručna služba Vlade - Sektor za razvoj svake planske godine po principu 1+2.

Kvalitetno obavljanje monitoringa podrazumijeva da sva županijska tijela uprave trebaju uspostaviti i redovno ažurirati elektronske evidencije o implementaciji strategije kao i osigurati praćenje indikatora ostvarenja strateških ciljeva, prioriteta i mjera iz Strategije razvoja, kao i indikatora iz godišnjih planova rada. Osnova za izradu izvještaja o radu tijela uprave kao i izvještaja o razvoju čine navedene evidencije, koje propisuje zakonski okvir.

Evaluacija je proces kojim se određuje vrijednost i značaj intervencije, odnosno programa, projekta ili sveukupne strategije razvoja, prema unaprijed definiranim kriterijima. Sukladno navedenim zakonskim rješenjima, za strateške dokumente na razini županije obavezna je evaluacija u tijeku.

Evaluacija u tijeku će se raditi u predzadnjoj godini implementacije Strategije razvoja (2026. godine) i provest će ju nezavisni evaluator izabran uime Vlade kao naručitelja usluge, a može se raditi i na polovici razdoblja provedbe kako bi se, ako postoji potreba utvrđena od strane Vlade, a prvenstveno zbog praćenja ostvarenja ciljeva, prioriteta i mjera zacrtanih Strategijom razvoja.

Kompletan dokument Strategije razvoja HBŽ-a za razdoblje 2021.-2027. godine može se pronaći na službenoj stranici županijske vlade, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close