Uspostavljaju se vojne ambulante po BiH, u Čapljini se javili problemi

Radi se o službenom završetku građevinskih radova na uspostavljanju vojne ambulante na lokaciji vojarne „Rajlovac, jednoj od ukupno četiri vojne lokacije na prostoru Bosne i Hercegovine
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 04. 2020. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vojarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Rajlovac“, u srijedu je prezentiran dosadašnji napredak projekta uspostavljanja vojnih ambulanti na lokacijama OS BiH odnosno prvih ambulanti od osnivanja Oružanih snaga BiH.

Radi se o službenom završetku građevinskih radova na uspostavljanju vojne ambulante na lokaciji vojarne „Rajlovac, jednoj od ukupno četiri vojne lokacije na prostoru Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz OS BiH.

Prezentaciji su nazočili ministar obrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, te veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field, kao i zamjenik zapovjednika NATO Stožera u Sarajevu brigadir Morten Henriksen.

Aktivnosti na uspostavljanju vojnih ambulanti realiziraju se u okviru projekta koji je usmjeren ka razvoju sanitetske službe OS BiH, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH na području cijele Bosne i Hercegovine, čime se daje mogućnost vojnim liječnicima da vrše preglede i/ili po potrebi upućuju na daljnje specijalističke preglede u zdravstvene ustanove u BiH.

Foto: OS BIH / Predstavljanej projekta uspostavljanja vojnih ambulanti

Inicijator ovog projekta bila je britansko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini koje je osiguralo i financijska sredstva za njegovu implementaciju, a u implementaciji značajnu ulogu imaju predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH i predstavnici NATO stožera u Sarajevu, kao i predstavnici nadležnih entitetskih institucija u oblasti zdravstva zbog usklađenosti procedura sa relevantnim entitetskim i županijskim propisima u ovoj oblasti.

Vrijedi podsjetiti da su 2019. godine utvrđeni standardi koji se odnose na gradnju, nabavke i opremanje ambulanti, i već početkom velječe 2020. godine, nakon što su uspješno okončane sve zakonske procedure, krenulo se u izvođenje potrebnih građevinskih radova. Radovi su organizirani u dva pravca. Dio radova su izvodili pripadnici građevinske službe OS BiH, a dio građevinske firme, tako da su zaključno sa današnjim danom, radovi na ambulanti u kasarni OS BiH „Rajlovac“ okončani i ambulanta je opremljena potrebnom medicinskom i tehničkom opremom.

Foto: OS BIH / Predstavljanej projekta uspostavljanja vojnih ambulanti

Do kraja svibnja planiraju se završiti radovi na ambulanti u vojarni „Kozara“ Banja Luka, kao i radovi na ambulanti u vojarni „Dubrave“ Živinice, nakon čega će uslijediti službeno otvaranju sve tri ambulante.

Na četvrtoj planiranoj lokaciji OS BiH, vojarna „Božan Šimović“ u Čapljini, zbog određenih građevinskih zahtjevnijih radova odnosno problema krova koji zahtjeva kompletnu zamjenu, radovi na ambulanti još nisu izvođeni. Izrađen je glavni projekat i uskoro se očekuje izvođenje radova.

Kako je planirano za sljedeće razdoblje, nakon okončanja radova i cjelokupnog opremanja organizirat će se posjete nadležnih ministarstava i sastanci, kako bi se pokrenuo proces potrebne zakonske registracije ambulanti, priopćeno je iz OS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close