Ljubuški

Uspješna priča o agroturizmu hercegovačke obitelji Sušac

Seoski turizam je vrsta turizma koja se sve više razvija. Agroturizam je jedan od vidova toga turizma koji doživljava lagani procvat u svim dijelovima BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 11. 2020. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udaljavanje od gradskih gužvi i odlazak u prirodu je nešto što u zadnje vrijeme postaje svakodnevnica velikom broju ljudi. Pojedinci obilaze sela svojih očeva i djedova dok drugi upoznaju prirodu kroz biciklizam, planinarenje i slične aktivnosti.

Seoski turizam je vrsta turizma koja se sve više razvija. Agroturizam je jedan od vidova toga turizma koji doživljava lagani procvat u svim dijelovima BiH.

Pečenje rakije

Na ovome tragu ABC portal posjetio je obitelj Sušac i njihov agroturizam u Cernu kod Ljubuškog. Srdačne domaćine, bračni par Sušac, zatekli su u jednom od mnogih objekata na njihovom gospodarstvu.

Foto: ABCportal.info / Uspješna priča o agroturizmu hercegovačke obitelji Sušac

''Vrijeme je od pečenja rakije. Već treći dan pečemo domaću rakiju od našega grožđa. Ako nas vrijeme posluži biti ćemo gotovi za nekih pet do šest dana. Dio rakije ćemo ostaviti u ovome obliku dok ćemo od dijela napraviti raznovrsne likere'', na početku razgovora i obilaska rekao je Jure Sušac.

Juru i njegovu suprugu su zatekli dok su punili kotao za rakiju sa novih 450kg fermentiranog grožđa za proizvodnju rakije.

Za početak odnosno nastavak obilaska gospodarstva naš domaćin je izabrao najvišu točku gospodarstva odakle se pruža pogled na vinograde, polje ali i na okolna brda. Dok je ispred njih bio prekrasan pogled, iza su bila stabla masline.

''Prije nekih 20-ak godina počeli smo sa čišćenjem i obradom krša te pretvaranjem istog u obradivu površinu na kojoj se može nešto zasaditi. U to vrijeme smo posadili i našu prvu maslinu. Od tada ih konstantno sadimo. Danas imamo 152 stabla od kojih 130 daje rod'', objasnio je domaćin.

Foto: ABCportal.info / Uspješna priča o agroturizmu hercegovačke obitelji Sušac

Masline su jako dobro rodile, a u nasadu ima raznih sorti maslina. Domaćin je rekao da ima više sorti od kojih je posebno zanimljiva sorta skradinska krvavica. Pri obilasku nasada mogli su vidjeti sustav navodnjavanja kap po kap koji je jako bitan.

Nastavak obilaska je vodio u objekt uz maslinik.

''Ovo je prostor gdje ugošćujemo goste našega agroturizma. Sve je rustikalno urađeno sa naglaskom na detalje vezane za masline, grožđe i vino. Uslikajte ovo - Bolje umrijeti od litre nego od kapi'', sa osmjehom je rekao Jure.

Pri izlasku vani mogu se vidjeti tereni za tenis, mali nogomet, odbojku, košarku i boćalište. Na gospodarstvu je mnogo zanimljivih stabala voćaka ali i
neke zanimljive životinje. Od stabala ih se posebno dojmila žižula sa svojim ukusnim plodovima. U neposrednoj blizini stabla žižule mogu se vidjeti i 5 mjeseci staro lane koje je jedna od atrakcija ovoga gospodarstva odnosno ovoga agroturizma.

Maslinovo ulje

Ipak, ono što dominira cijelim gospodarstvom su vinogradi koji su posađeni na raznim etažama. Tu je i odličan vinski podrum. Od sorti vinove loze tu su bijela sorta Žilavka i crna sorta Blatina koje su autohtone hercegovačke sorte vinove loze.

''Na našemu gospodarstvu imamo 7200 čokota vinove loze. Sva loza posađena je u plantaži uz navodnjavanje. Tlo je samljeveni kamen koji je pogodan za dobivanje kvalitetnog grožđa i vina. Kvalitetu našeg vina potvrdili su i mnogi stručnjaci koji su ocjenjivali naša vina. U prostoru za zrijanje vina i vinskom podrumu imamo izuzetne uvjete za proizvodnju vina i čuvanje istog'', kazali su pri obilasku vinograda i vinskog podruma.

Foto: ABCportal.info / Uspješna priča o agroturizmu hercegovačke obitelji Sušac

Mnogo je tu truda uloženo, što se vidi na svakome koraku. Ali, da se trud isplati svjedoče mnoge plakete i medalje koje je dobio Jure za svoja vina i maslinovo ulje.

''Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje dobilo je više zlatnih medalja baš kao i naša vina. Dobili smo nagrade u Mostaru, Splitu, Zadru, Vodicama i u Zagrebu. Posebno bih istaknuo zlatno ocjenjeno naše bijelo vino Žilavka Sušac na natjecanju u Splitu'', s ponosom govori Jure.

Nakon detaljnog obilaska gospodarstva sa ugodnim domaćinom vratili su se na početnu točku, mjesto gdje se proizvodi rakija. Po Jurinom izboru kušan je liker od smokve koji je jedan od likera iz ponude. 

Foto: ABCportal.info / Uspješna priča o agroturizmu hercegovačke obitelji Sušac
Kopirati
Drag cursor here to close