Uspješna priča | Emina Zahirović-Pintarić

Ako isključite žene iz ekonomije, isključili ste pola radne snage!

Emina Zahirović-Pintarić odlučila je napraviti iskorak i kroz "Restart" razvijati nove programe edukacije i savjetovanja za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 11. 2019. u 14:00 Piše: USAID Diaspora Invest Activity

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emina Zahirović-Pintarić je imenovana za novu direktoricu projekta "Restart", fokusiranog na podršku investitorima iz dijaspore, a pokrenutog od strane Udruženja bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva uz podršku inicijative "MarketMakers".

Iskorak kroz Restart

Ova mlada pravnica sa bogatim iskustvom u radu sa start-upima, malim i srednjim poduzećima, odlučila je napraviti iskorak i kroz "Restart" razvijati nove programe edukacije i savjetovanja za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini.

"Iza sebe imamo održane već četiri konferencije Reconnect, na kojima smo okupili najpoznatija imena poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore. Sa USAID Projektom ''Diaspora Invest'' zajedno radimo na razvoju online platforme za povezivanje dijaspore, okupljamo dijasporu i ohrabrujemo prjenos znanja. Kroz taj projekat smo imali priliku da mapiramo preko 70 primjera investicija iz dijaspore koje se zaista realiziraju, ljudi koji zapošljavaju, ulažu u infrastrukturu, prenose nova znanja i dobre prakse", dodaje Zahirović Pintarić.

Uspješno realizirana platforma Diasporainvest, na kojoj "Restart" radi uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" danas je primjer umrežavanja i razmjene vijesti iz ekonomije koje su od važnosti za dijasporsku zajednicu. Emina primjećuje da je nemali broj primjera investicija iz dijaspore koje su pokrenule žene, te "Restart" želi skrenuti pažnju javnosti i na ovu činjenicu.

Uloga žena u ekonomiji

Zbog toga su i njihovi planovi za narednu godinu usmjereni na ulogu žena u ekonomiji.

"Prije nekoliko dana smo u Biznis centru bh. dijaspore imali priliku saznati više o primjerima kompanija poput Intuitive i Empressa, to su firme koje vode žene i koje su pokrenute zahvaljujući kapitalu iz dijaspore. Na jednoj od naših konferencija o svom iskustvu je govorila Lilijan Sulejmanović, koja je tada tek počinjala sa razvojem biznisa i proizvodnje zdrave hrane u BiH. Danas njenu liniju BarDo proizvoda možete naći širom zemlje, a nedavno su bili i među nekoliko kompanija koje su predstavljale našu zemlju na sajmu Belgrade Food Show, koji je okupio prestižne brendove sa Balkana. Nekako je puno lakše govoriti o konkretnim primjerima kao što su ovi, nego govoriti u frazama. Nekada imam osjećaj da svi znamo vrijednosno kako stojimo prema pitanju ravnopravnosti žena u ekonomiji, ali upravo nam fali te prakse. Zato na ova pitanja u odgovoru uvijek vrijedi napomenuti tko je već tu i tko pravi rezultate u poslu", pojašnjava Zahirović-Pintarić.

"Restart" će pored podrške dijasporskim investitorima, poslovnom umrežavanju, te programu biznis savjetovanja, naredne godine posebnu pažnju staviti na aktivnosti edukacije i prijenosa znanja.

Program LEADER

"Ponosno ističemo realizaciju programa poslovne edukacije LEADER, koju radimo sa Ivey Business School , jednom od od vodećih poslovnih škola iz Kanade, koja je zajedno s Harvardom proglašena za najbolji MBA program. Program obuhvata suvremene marketinške, računovodstvene i liderske vještine, a na samom kraju treninga od učesnika se očekuje se da razviju vlastiti biznis plan i predstave ga potencijalnim investitorima. Oosbno sam bila polaznica LEADER-a, iz generacije 2018. godine, te sam zahvaljujući stečenim vještinama i pripremljenom biznis planu, godinu dana poslije otvorila svoj samostalni odvjetnički ured i prepoznata sam kao prava osoba da preuzme rukovodstvo Restarta", dodaje Emina.

"Kada je u pitanju naredno izdanje LEADER projekta, za 2020. mogu reći da smo dobili podršku od Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, te da ćemo fokus staviti upravo na potporu ženama-poduzetnicama. Ovim putem najavljujemo da je već otvoren poziv za prijave za sljedeću godinu. Izuzetno je važno da u našoj zajednici prepoznamo koliko je važan taj segment rodne ravnopravnosti u biznisu. Često kažemo da ukoliko isključite žene iz ekonomije, isključili ste 50% populacije. To je nekako najlakši način da se objasni zbog čega tako često u Restartu govorimo o ženama u poduzetništvu. Na kraju, vrijedi kazati da su naša vrata otvorena za saradnju i spremni smo pomoći onima koji žele pokrenuti posao“, zaključuje Zahirović-Pintarić.

Kopirati
Drag cursor here to close