Čapljina

Uskoro gradnja zgrada koje će zatvoriti izbjeglički kamp u Tasovčićima

Kako navode iz Gradske uprave Čapljina, kroz projekt CEB II planirana je izgradnja dviju zgrada s ukupno 42 stambene jedinice i dva poslovna prostora u naselju Modrič.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 05. 2020. u 10:17

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljina kontinuirano radi na realizaciji projekta zatvaranja kolektivnog centra u Tasovčićima.

Njegovu zatvaranju prethodit će izgradnja dviju stambenih zgrada u koje će biti smještene osobe izbjegle iz središnje Bosne koje već godinama žive u improviziranim barakama u Tasovčićima, kao i korisnici alternativnog smještaja s područja ovoga Grada.

Kako navode iz Gradske uprave Čapljina, kroz projekt CEB II planirana je izgradnja dviju zgrada s ukupno 42 stambene jedinice i dva poslovna prostora u naselju Modrič.

“Lokacija na kojoj je planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta nalazi se u urbanom području Grada i predstavlja neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište.

Lokacija je smještena u okruženju postojećih objekata individualnog stanovanja i u neposrednoj je blizini lokacija na kojima je planirano kolektivno stanovanje. Objekt zauzima parcele označene kao k. č. broj 2062/98 i 2062/99, upisane u KO Počitelj. Ukupna površina parcele iznosi 1720,01 četvorni metar.

CEB II projekt podrazumijeva zatvaranje kolektivnih centara u BiH, a nositelj projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, provoditelj projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, zatim Uprava za prognanike i izbjeglice HNŽ-a Mostar, dok UNHCR daje tehničku podršku projektu”, istaknuli su iz Gradske uprave Čapljina.

Naglasili su kako su nadležne službe Grada Čapljine do sada uradile sve pravne radnje koje su tražene (dodjela zemljišta, odabir i popis korisnika te je potpisan sporazum o suradnji).

U postupku je ishodovanje građevinske dozvole nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za gradnju, piše Večernji list.

Kada je riječ o samim zgradama, prema projektnom rješenju, one će, uz prizemlje, imati dva kata na kojima će biti raspoređeni stanovi različite kvadrature.

Kako se navodi u rješenju koje potpisuje Institut za građevinarstvo IG Banja Luka, stanovi će biti veličine od 27,3 do 76,4 kvadrata. Tako će korisnicima biti na raspolaganju jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi, kao i garsonijere, a bit će raspoređivani po broju članova obitelji. Važno je naglasiti da će određen broj stanova biti prilagođen osobama s umanjenim tjelesnim sposobnostima.

Uz stanove i poslovne prostore, u zgradama je planirana izgradnja zajedničke prostorije, stanarskih ostava, pomoćne prostorije (za održavanje higijene).

Ispred stambenih objekata predviđen je odgovarajući broj parkirališnih mjesta. Izbjeglički kamp u naselju Tasovčići kod Čapljine izgrađen je davne 1992. godine i jedan je od najdugovječnijih izbjegličkih kampova u Bosni i Hercegovini.

Oko 30 obitelji živi u dotrajalim limenim barakama od svega dvadesetak kvadrata u jako teškim uvjetima.

Nekada je tu živjelo više od 500 osoba, no polako su odlazili, snalazeći se na razne načine. Ostalo je njih pedesetak, koji će po završetku stambenih objekata na Modriču dobiti siguran krov nad glavom.

Kopirati
Drag cursor here to close