Power of Diversity

Uoči Investicijske konferencije EBRD-a u Sarajevu: Privlačenjem stranih investicija do boljeg životnog standarda u BiH

Povoljniji poslovni ambijent može se osigurati kroz bržu i pojednostavljenu registraciju biznisa, dodjeljivanje zemljišta, izgradnju infrastrukture, osiguravanje poreznih olakšica, izgradnju tehno parkova i poslovnih inkubatora.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 04. 2019. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Investicijska konferencija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posvećena mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, koja će se u Sarajevu održati od 7. do 9. svibnja 2019. godine, velika je prilika da se osigura snažniji rast Bosne i Hercegovine.

 Sve relevantne financijske institucije i agencije BiH ocijenile su da je za poboljšanje životnog standarda u Bosni i Hercegovini neophodno raditi upravo na konstantnom privlačenju stranih investicija.


Naglašava se da se maksimalno treba raditi na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane investicije koje bi omogućile nova radna mjesta i veću zaposlenost.


Povoljniji poslovni ambijent može se osigurati kroz bržu i pojednostavljenu registraciju biznisa, dodjeljivanje zemljišta, izgradnju infrastrukture, osiguravanje poreznih olakšica, izgradnju tehno parkova i poslovnih inkubatora.


"Istovremeno, neophodno je prilagoditi sistem obrazovanja potrebama i reformama na tržištu rada i to kroz programe profesionalnog usavršavanja, te razne programe dokvalifikacije i prekvalifikacije u cilju povećanja produktivnosti i kompetentnosti radne snage. Naravno, sve ove ekonomske reforme bi trebale biti praćene unapređenjem zdravstvenih, kulturnih, sportskih i rekreativnih sadržaja u cilju zadovoljavanja potreba bh. građana, odnosno postizanja boljeg životnog standarda", navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.


Financijski stručnjaci kao jednu od najperspektivnijih razvojnih šansi Bosne i Hercegovine navode sektor informacijskih tehnologija (IT) koji bilježi konstantan rast do deset posto na godišnjoj razini. Pored IT industrije, kao strateške industrije koje će biti promovirane u sklopu ovog događaja, specificirani su i turizam, proizvodnja i inženjering, drvna industrija i proizvodnja namještaja, te poljoprivreda i obrada prehrambenih namirnica.


Jednako važnom navodi se i oblast infrastrukture, u okviru koje je završetak Koridora 5c okarakteriziran kapitalnim projektom za Bosnu i Hercegovinu. Naime, procjene su da bi boljom cestovnom povezanošću, uz ekonomske reforme, Bosna i Hercegovina u narednim godinama mogla ostvariti značajniji ekonomski rast i napredak.


Procjenjuje se da će Bosna i Hercegovina tijekom održavanja Godišnjeg sastanka EBRD-a u Sarajevu ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih dužnosnika (guverneri EBRD-a, ministri financija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva što će biti sjajna prilika za razgovore o novoj suradnji i investicijama u Bosnu i Hercegovinu.


Detalje o događaju, na kojem ćemo svijetu prezentirati bogatstvo svih bh. različitosti („Power of Diversity“), svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici zemlje domaćina.

Kopirati
Drag cursor here to close