Voda u arhivu

Uništenje arhivske građe: Zgradi Suda u Mostaru prijeti urušavanje

Zbog prodora vode u prostorije arhive pojedini zidovi su puni vlage i mokrine, a koja se nosivim zidovima penje čak do prizemlja zgrade Suda, ugrožavajući i stubove atrija koji su već počeli da se krune i pucaju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 03. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgradi Županijskog suda u Mostaru prijeti urušavanje, navedeno je u Izvještaju o radu Županijskog suda u Mostaru za 2020. godinu.

Kako je navedeno u Izvještaju, kojeg potpisuje v.d. Predsjednik Suda Zoran Krtalić, neizvršavanje investicijskog održavanja zgrade Suda u vrlo skoroj budućnosti zasigurno može ugroziti rad cijelog Suda kao pravosudne institucije.

Prodor vode u arhivu

''No, nadamo se da će se navedeni problemi barem ublažiti, obzirom da nam je iz Vlade HNŽ potvrđeno da je ovaj Sud uključen u projekt energetske učinkovitosti te da će biti urađena zamjena vrata i prozora u Sudu, izrada termo fasade zgrade i termo izolacije krovišta Suda. Međutim, Sud će i dalje (a to traje više od jednog desetljeća) imati problem prodora oborinskih voda u podrumski dio zgrade – izgrađene 1892. godine, a u kojem dijelu je smještena cjelokupna arhivska građa Suda. Zbog prodora vode u prostorije arhive pojedini zidovi su puni vlage i mokrine, a koja se nosivim zidovima penje čak do prizemlja zgrade Suda, ugrožavajući i stubove atrija koji su već počeli da se krune i pucaju'', navodi se u Izvještaju.

Zbog navedenog stanja, piše u Izvještaju, postoji ne samo realna opasnost od uništenja dijela arhivske građe ovog Suda, nego i opasnost da se i temelji zgrade Suda na pojedinim mjestima uruše, a što bi, naravno, uzrokovalo statičku nestabilnost cijelog objekta s katastrofalnim posljedicama.

''Pored već navedenih poteškoća vezanih za energetsku neučinkovitost grijanja, još prije dvije godine uočeni su problemi s dotokom tople vode iz susjednog Kazneno – popravnog zavoda iz čije peći se putem cijevi vrši zagrijavanje određenog broja sudskih prostorija. Nakon pristupa cijevima koje sprovode toplu vodu u sudske prostorije, zatečeno je katastrofalno stanje tih cijevi koje su tu postavljene, vjerojatno, kada su sagrađene i zgrade Suda i Zatvora. Uslijed dugotrajnog djelovanja korozije spomenute cijevi su oštećene i šuplje i dolaznu toplu vodu puštaju u zemlju, zbog čega su sudske prostorije u zimskom periodu postale ne uvjetne za normalan rad'', navedeno je.

Uspješna sanacija krova

Kako navode iz Suda u prethodnim godinama, kroz donatorska sredstva IPA fonda, od Delegacije Europske unije u BiH, okončana je rekonstrukcija krovišta zgrade i zamjene dotrajale elektroinstalacije uz izgradnju dodatnih prostorija u potkrovlju, što je donekle smanjilo kronični nedostatak uredskog prostora za rad sudaca i ostalog stručnog i administrativno – tehničkog osoblja.

''Sanacijom krovišta donatorskim sredstvima te budućom zamjenom otvora i fasade Suda ostvarene su ogromne uštede u Proračunu HNŽ , tako da bi u narednom periodu Vlada HNŽ, uz podršku Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa, trebala usmjeriti dio sredstava u eliminaciju vlage iz podrumskog dijela zgrade Suda zajedno sa zamjenom dotrajalih cijevi ili iznalaženje nekog drugog načina zagrijavanja sudskih prostorija (npr. nabavka centralne peći za zagrijavanje pomoću peleta)'', smatraju u Sudu.

Godina bez dugovanja

Navode kako je u proteklom izvještajnom periodu Sud radio u zadovoljavajućim materijalnim uvjetima, a što najbolje ilustrira činjenica da je ova pravosudna institucija 2020. godinu okončala bez dugovanja, prenosi Bljesak.info.

"Ovi rezultati su svakako postignuti prije svega uspostavljenim efikasnim mjerama štednje koje su uspješno primijenjene u ovom Sudu, te racionalnim poslovanjem i domaćinskim postupanjem sudskog menadžmenta u raspolaganju proračunskim sredstvima namijenjenim za rad ove pravosudne institucije. Financijsko poslovanje obavljalo se bez poteškoća, kako u oblasti isplate plaća i naknada sudaca i uposlenika Suda, tako i u oblasti isplate troškova komunalnih i poštanskih usluga, izdataka za grijanje i električnu energiju, nabavke materijala i sitnog inventara, usluga održavanja kompjuterske opreme te troškova sudskih vještaka i odvjetnika po službenoj dužnosti'', zaključuju iz Suda.

Kopirati
Drag cursor here to close