Ministar

Unatoč poništenju dozvole: Ne odustaje se od gradnje hidrocentrala na Buni

''Presuda nije tako koncipirana, u pitanju je okolišna dozvola, pa je vraćena… to je stvar federalne razine koja daje okolišne dozvole za hidroelektrane, to ne daje županija'', poručio je ministar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 10. 2020. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon vijesti da je Županijski sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva za okoliš i turizam za izgradnju čak dvije mini hidrocentrale na Bunskim kanalima, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Donko Jović kazao je kako ''to nije uopće da se ne može graditi''.

Osvrnuvrši se na cijelu županiju, kazao je kako je u Općini Prozor-Rama potpisano sedam ugovora, a tri su minihidroelektrane u funkciji. Kako je istaknuo, u Općini Konjic potpisano je sedam ugovora za 38 minihidroelektrana, od čega su tri u funkciji.

''Imamo potpisan ugovor u Mostaru, za rijeku Doljanku dvije i dvije za Bunu, ali realizirana je jedna minihidroelektrana na rijeci Doljanki'', kazao je.

Istaknuo je kako na ruke nije dobio još nijednu službenu informaciju da se hidroelektrane na Buni ne mogu graditi.

''Presuda nije tako koncipirana, u pitanju je okolišna dozvola, pa je vraćena… to je stvar federalne razine koja daje okolišne dozvole za hidroelektrane, to ne daje županija'', poručio je te nastavio:

''Ogormna su pitanja, jedno od pitanja je donošenje Zakona o šumama, dosta miniranog terena, imovinsko pravni odnosi. Imamo i reakcije nevladinih udruga vezano i ponašanje prema mini hidroelektranama, ali sve to je usporava proceduru u realizaciji istih'', kazao je dodajući kako nije iznenađen reakcijama određenih udruga na zaključak u Zastupničkom domu.

''Uistinu postoje udruge koje su veoma konstruktivne, dolaze sa konstruktivnim stavovima, a imate onih koji su negativno nastrojeni'', kazao je.

Jović je dotaknuo i drugih koncesija koje se odnose na plaže kazavši da je najviše interesa bilo u Neumu, ali kako je ove godine porasla zainteresiranost i za plaže uz rijeku Neretvu i Bunu, što je u proceduri.

Što se tiče kaveznog uzgoja ribe, ''došli smo u fazu da budući koncesionari kontaktiraju svoje zahtjeve, dobili su potrebite vodne dozvole, tako da vjerujemo da ćemo vrlo brzo imati u prilici upućujemo na vladu i donošenje koncesija za kavezni uzgoj riba na akumulacijama''.

Prethodno su dodijelili dvije za morsko ribarstvo, konkretno u Neumu.

''Imamo još određenih interesa za koncesije, kad je u pitanju flaširanje i korištenje vode u tehničkoj obradi, svi ti zahtjevi su u pripremi, uređuju se i do kraja godine bi dobar dio tih zahtjeva trebali bi imati na Vladi za usvajanje'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close