Ideje

Umjesto Crnaje, gradit će se novi tunel?

Moguće je da ruinirani tunel, koji se nalazi na magistralnoj cesti M-17, između Konjica i Jablanice, uopće neće biti rekonstruiran.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 08. 2019. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom na to da je Vlada FBiH ponudila mogućnost iznalaženja financijskih sredstava koja budu nedostajala, JP Ceste trenutno radi na izradi dodatnih alternativnih rješenja koja bi podrazumijevala izgradnju novog tunela i novih mostova te se procjenjuje da bi se radilo o investiciji koja bi bila znatno veća od postojeće'', rekli su u JP Ceste Federacije BiH.

Naime, rekonstrukcija tunela Crnaja, prometne žile kucavice između Sarajeva i Mostara, neće početi završetkom ljetne sezone, kako je to ranije planirano, objavio je portal Faktor.

Moguće je da ruinirani tunel, koji se nalazi na magistralnoj cesti M-17, između Konjica i Jablanice, uopće neće biti rekonstruiran.

Naime, nadležni razmišljaju i o drugim varijantama, između ostalog i gradnji potpuno novog tunela i mostova.

''Kada je riječ o radovima na rekonstrukciji tunela Crnaja, oni neće započinjati prije završetka radova na tunelu Vranduk, odnosno prije puštanja dvosmjernog prometa kroz tunel. Zbog problema koje smo imali na tunelu Vranduk i nemogućnosti alternativnog odvijanja prometa u tunelu Crnaja, u ovome trenutku postoji mogućnost odustajanja od postojećeg projekta rekonstrukcije tunela Crnaja, sve do odabira optimalnog alternativnog rješenja za koje će suglasnosti dati Federalno ministarstvo prometa i veza i Vlada FBiH'', rečeno je u Cestama.

Kako objašnjavaju, s obzirom na negativan stav javnosti u pogledu izvođenja radova na tunelu Vranduk, a ne uzevši pri tome u obzir nužnost njegove rekonstrukcije i potencijalne neželjene posljedice, na zahtjev Vlade Federacije BiH, u JP Ceste razmišljaju o drugim varijantama.

Faktor podsjeća da su ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja u lipnju ove godine potpisali direktor JP Ceste Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača radova – HP Investing i Euro-Asfalt.

Vrijednost ugovora je 12,8 milijuna KM, a radovi su trebali biti financirani kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

Prema tadašnjim planovima, glavni radovi na rekonstrukciji trebali su početi krajem turističke sezone, odnosno krajem razdoblja godišnjih odmora, a planirani rok za završetak bio je 15. prosinac 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close