Radovi

Uklanjaju se nestabilni dijelovi NAMA-e

Rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja dalo se odobrenje za uklanjanje nestabilnih dijelova zgrade bivše Općine (NAMA), konzervaciju i konstruktivno ojačavanje građevine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 11. 2019. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja dalo se odobrenje za uklanjanje nestabilnih dijelova zgrade bivše Općine (NAMA), konzervaciju i konstruktivno ojačavanje građevine.

Zgrada NAMA-e je u ratu u potpunosti stradala. Krovne konstrukcije su potpuno urušene kao i stropovi svih katova. Veziva kamenih zidova su propala, a veliki dijelovi zidova su urušeni.

Objekt u ovakvom stanju predstavlja predstavlja veliku i neposredu opasnost za život građana i njihove imovine.

Pripremni radovi obuhvaćaju čišćenje objekta i sanaciju postojećih zaštitnih skela, izradu drvenih stalaža za odlaganje uzoraka i fragmenata s demontiranih zidova te kataloga svih dekorativnih fasadnih elemenata.

Foto: Bljesak.info / Tabla na gradilištu

Zgrada NAMA-e je jedan od primjera monumentalne arhitekture austro-ugarskog perioda te je iz tog razloga planirano uzimanje otisaka svih elemenata prema postojećim, te izrada kalupa (silikon i poliester) za sve one elemente za koje postoji rizik da će prilikom demontaže doći do njihovog trajnog oštećenja.

Radovi demontaže elemenata objekta obuhvaćaju pažljivo demontiranje svih važnijih, označenih i numeriranih elemenata konstrukcije objekta, pažljivo ručno demontiranje i uklanjanje labilnih i nestabilnih dijelova konstrukcije te čeličnih valjanih profila od pruskih svodova objekta.

Foto: Bljesak.info  / Uklanjaju se nestabilni dijelovi NAMA-e

Nakon demontaže elemenata pristupit će se radovima konstruktivnog ojačanja zgrade. Osigurat će se svi otvori na objektu, popuniti rupe i deformacije na erodiranim i oštećenim površinama, izraditi slojevi zaštite na krunama demontiranih zidova te okapnice na krunama svih fasadnih zidova.

Također će se izraditi sigurnosna skela od čeličnih cjevastih profila, drveni roštilj za sprezanje kamenih zidova objekta te privremena konstrukcija od polumontažnih betonskih greda i pragova unutar objekta koji služe za ankeriranja i sidrenje čelične sigurnosne skele.

Procijenjena projektna vrijednost svih radova iznosi ukupno 451.000 KM.

Foto: Snimio čitatelj | Bljesak.info / Kuku Nama s vama
Kopirati
Drag cursor here to close