Sattler

'Učinimo 2020. godinom akcije'

Istaknuo je da je Brčko distrikt poduzetnički i s ponosom multietnički dio zemlje koji u ožujku ove godine obilježava 20. godina od svog uspostavljanja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 01. 2020. u 11:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler napisao je u svom blogu da je pred samu Novu godinu posjetio Brčko i s velikim zanimanjem slušao o planovima i nadama dužnosnika i poduzetnika u godini pred nama, te da mu Brčko daje nadu da 2020. može donijeti promjene.

Istaknuo je da je Brčko distrikt poduzetnički i s ponosom multietnički dio zemlje koji u ožujku ove godine obilježava 20. godina od svog uspostavljanja.

''Ipak, uprkos inicijalnom valu ekonomskog rasta i očiglednim potencijalima, nedavne ankete pokazuju da oko polovine stanovnika želi napustiti Brčko distrikt i potražiti perspektivniju budućnost drugdje. Nažalost, ovo nije izolirani slučaj, već simptom sveprisutnijeg priželjkivanja perspektive svjetlije budućnosti koji se može osjetiti u cijeloj zemlji, posebno u manjim mjestima'', napisao je Sattler.

Dodao je da je strateško ulaganje u pogranične regije dio proaktivnih politika EU, ali u Bosni i Hercegovini koja se značajno oslanja na svoje odnose sa susjedima, pogranični krajevi mogu se osjećati neuobičajeno udaljenima od većih centara.

''Takve razlike dodatno produbljuju nedovoljno razvijena prometna povezanost, stoga je važno uskoro započeti sa radovima na projektima poput novog međudržavnog mosta u Brčkom. Obnova luke u Brčkom je jedan od ključnih planiranih projekata koji bi trebao osigurati direktan poticaj gospodarstvu u cijeloj zemlji. EU je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 3,1 miliona eura kroz Okvir ulaganja za zapadni Balkan, a kao dopuna zajmu EBRD-a'',  naveo je Sattler.

Naglasio je da do 20. rođendana Brčko distrikta očekuje još više uspješnih priča iz tog dijela zemlje, bila to realizacija inicijative Vlade Brčko distrikta i Studen Holdinga za unapređenje javnih usluga za poslovanje ili pak učinkovito funkcioniranje Kancelarije za borbu protiv korupcije u punom kapacitetu, usvajanje novih zakona o udruženjima i fondacijama, javnom okupljanju i reformi javne uprave u skladu sa standardima EU, što su samo neki od primjera.

Sattler smatra da su mnogi od problema s kojima se susreću građani Brčko distrikta isti oni koje se vide širom BiH.

''Bilo je ohrabrujuće slušati prvo izlaganje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara u njegovom osvrtu po svim ovim pitanjima. Članstvo u EU jedan je od glavnih strateških ciljeva BiH, za koji je potreban angažman cijelog društva i aktivno učešće svih nivoa vlasti. Sada je trenutak da svi zasuču rukave i započnu sa realizacijom. Nakon jedne decenije u Brčko distriktu obilježene brojnim zastojima i dugo očekivanim imenovanjem novog saziva vlade na državnoj razini, 2020. može biti godina akcije i za Brčko i za cijelu zemlju. Promjena je nadohvat ruke, a Brčko još jednom može predvoditi ove napore'', napisao je Sattler, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close