170.000 maraka

U Županiji Posavskoj započelo sa utopljavanjem škola u vrijednosti

Riječ je o programu energetske učinkovitosti koji za cilj ima smanjenje troškova energenata za školske objekte u sezoni grijanja, priopćeno je na internetskim stranicama Vlade Županije Posavske.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 05. 2018. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Utopljavanje škole u Posavskoj županiji

Vlada Županije Posavske započela je s realizacijom projekata utopljavanja školskih objekata čija je ukupna vrijednost 170.000 maraka. 

Riječ je o programu energetske učinkovitosti koji za cilj ima smanjenje troškova energenata za školske objekte u sezoni grijanja, priopćeno je na internetskim stranicama Vlade Županije Posavske. 

Predsjednik županijske Vlade Marijan Klaić kazao je kako se trenutno završavaju radovi na tri školska objekta, i to na OŠ "Ruđera Boškovića" u Donjoj Mahali, OŠ "Vladimira Nazora" u Odžaku i OŠ "Stjepana Radića" u Boku. 

Projektom je, kako kaže, obuhvaćena izrada termičke obloge i nanošenje fasadne žbuke na vanjskim zidovima pročelja objekta, postavljanje prozorskih klupica te zamjena stolarije na vanjskim otvorima, a koja ne udovoljava odgovarajućim standardima. 

Također projektom je predviđena izrada termičke zaštite stropnih tavanskih ploča predmetnih objekata. 

Klaić dodaje kako će Vlada Županije Posavske, u okviru svojih financijskih mogućnosti, nastaviti s realizacijom programa energetske učinkovitosti na svim objektima koji su u njezinoj nadležnosti. 

Analizirajući troškove grijanja u jednoj kalendarskoj godini, na objektima na kojima su ovakvi projekti završeni, zaključili smo da su oni manji i do 30 posto u odnosu na ranije razdoblje, kazao je županijski premijer, ocijenivši kako se realizacijom ovakvih projekata dobivaju višestruke koristi, kao što su smanjenje troškova grijanja i hlađenja, lakše i brže dostizanje radne temperature u školskim prostorijama, te smanjenje emisije stakleničkih plinova.   

Inače, do sada je realizirano nekoliko takvih projekata na školskim objektima OŠ "fra Ilije Starčevića" u Tolisi, SŠ "Pere Zečevića" u Odžaku i Područnom odjelu u O.Luci, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close