Kopanje

U Varešu pronađeno vrhunsko zlato!

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija "CSA Global" iz Australije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 07. 2019. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija "Adriatic Metals", u čijem vlasništvu je bh. kompanija "Eastern Mining", završila je preliminarnu procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša.

Također, nakon višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, također u općini Vareš, priopćeno je iz kompanije "Eastern Mining".

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija "CSA Global" iz Australije.

Izvršni direktor "Adriatic Metalsa" Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući.

''Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu'', naveo je Cronin.

Dodao je da će biti potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajna osnova za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi k studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu.

Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru "Eastern Mining". Istraživanja se vrše u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona, Općine Vareš ''s posebnim uvažavanjem i dobrom suradnjom s lokalnim stanovništvom''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close