Potvrđena koncesija

U Varešu će iskopavati zlato, srebro i bakar

Od početka istraživanja i testiranja Eastern Mininga u 2017. godini, ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u srpnju 2019. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 01. 2020. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Iskopavanje zlata u Varešu

Kompanija Eastern Mining potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju sa Ministarstvom gospodarstva Zeničko-dobojskog kantona kojim se pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geloškim istraživanjem.

Aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale uslijed neusklađenosti županijske i federalne razine vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obveza za početkom eksploatacije do svibnja 2020. godine. Također, Aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade sa trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude.

''Ovim dogovorom Zeničko-dobojski kanton pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu'', istaknuo je generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

U vrijeme izdavanja prvobitnog Koncesijskog odobrenja 2013. godine, povijesne informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično Odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit. Ipak, od početka istraživanja i testiranja Eastern Mininga u 2017. godini, ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u srpnju 2019. godine. Sada su ovim Aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uvjeti Koncesijskog odobrenja Zeničko-dobojskog kantona, navodi Visoko.co.ba.

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close