Sadnja novih

U subotu uklanjanje oštećenih stabala na mostarskoj aveniji

Sanitarnom sječom planiraju ukloniti dva stabla platana, koja se nalaze u drvoredu na aveniji u Ulici kralja Tomislava.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 05. 2021. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 29.  svibnja u jutarnjim satima Služba za komunalne poslove Grada Mostara planira izvesti zahvate na javnom zelenilu.

Naime, sanitarnom sječom planiraju ukloniti dva stabla platana, koja se nalaze u drvoredu na aveniji u Ulici kralja Tomislava.

Za sječu navedenih stabala, uslijed njihove statičke ugroženosti, izdano je inspekcijsko rješenje od strane inspektora za zaštitu životne sredine. Broj: UPI-08/3-19-7946/21 od 15. 4.2021. god.

Oba stabla su kritična na način da na sebi imaju mehanička oštećenja (u zoni debla ispod račvišta krošnje), a na tim mjestima došlo je do mikrobiološke razgradnje unutarnjih tkiva debla, tako da kod stabala postoji opravdan strah od statičke degradacije odnosno njihovog prelamanja na cestu.

Jedno od stabla uz sve prethodno navedeno ima i vertikalne pukotine po visini debla, moguće da je nekada davno pretrpio udar groma, te je već vidljivo da je potpuno razgrađena unutrašnjost ovog stabla.

Također, stabla predstavljaju opasnost da se pod udarima jakog vjetra mogu srušiti i ozlijediti pješake ili oštetiti vozila. Nakon provođenja mjera vađenja panjeva na navedenim mjestima zasadit će se nove sadnice platana propisnih dimenzija i kvalitete, navode iz Služba za komunalne poslove Grada Mostara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close