Mladi poduzetnici

U Sovićima proizvode sve - od eteričnog ulja do soka od jabuke

Grizelji se, kao i brojni drugi poljoprivredni proizvođači diljem Bosne i Hercegovine, suočavaju s izazovima, ali odlučnosti kod ovoga grudskog bračnog para ne manjka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 05. 2019. u 22:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix.ba / Boris i Nives Grizelj

Na samoj granici s Republikom Hrvatskom, u općini Grude u Zapadnohercegovačkoj županiji, smješteno je selo Sovići. Radna snaga koristi turističku sezonu za prilike za sezonske poslove na Jadranu, ali bračni par Grizelj posao čeka na kućnom pragu, piše Klix.ba. 

Boris i Nives Grizelj svakog dana tragaju za novim rješenjima, inovacijama i prilikama za razvoj njihova obiteljskog biznisa koji se u međuvremenu proširio na nekoliko različitih grana poljoprivrede.

''Tamo su jabuke, treba raditi rezidbu. Pravimo sok ovdje, sto posto prirodni od jabuke. Gore nam je inkubatorska stanica proizvodnje jednodnevnih pilića i purana. Uskoro će vrijeme i za destileriju, tu nas pravi posao čeka za nekoliko mjeseci'', nabraja Boris sve poslove koji su isprepleteni na njihovu obiteljskom imanju.

Njihova kompanija “Eko Bio Gen” radi destilaciju eteričnoga ulja smilja, a ovaj bračni par također raspolaže i pokretnom destilerijom. Uz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta nabavili su novi fiksni destilator pa je porasla proizvodnja, a proširili su i suradnju s kooperantima diljem zapadne Hercegovine.

U sezoni zapošljavaju dodatnih devet radnika u destileriji.

''Nabava nove opreme omogućila nam je destilaciju novih kultura čije ulje smo predstavili našim kupcima i uskoro očekujemo pozitivne odgovore. Također, omogućila nam je i uslugu destilacije i ostalim plantažerima te kombinaciju raznih kooperativnih odnosa. Konačno, važno je naglasiti kako smo napravili jedan reprezentativan kako tehnički tako i tehnološki objekt koji su prepoznali i svi naši strani partneri, pogotovo struka, što dodatno osigurava povjerenje za buduće poslove. Lakše radimo selekciju i osiguravamo bolju kvalitetu hidrolata koji već izvozimo na strana tržišta'', dodaje Boris.

S obzirom na to da se eterično ulje smilja najviše koristi u proizvodnji lijekova i kozmetike, naglašavaju potrebu standardizirane proizvodnje i osigurane kvalitete svih sastojaka, a posebice baznoga ulja smilja.

''Ovi zahtjevi poprimaju sve veću važnost jer se zakonska regulativa i normativi u proizvodnji lijekova i kozmetike stalno postrožavaju. Promoviranje ekološke proizvodnje stoga je od iznimne važnosti za daljnji razvoj uzgoja i prerade smilja u Bosni i Hercegovini pa je potrebno educiranje malih farmera i promoviranje dobre poljoprivredne prakse, organske i ekološke proizvodnje'', objašnjava Boris.

Osim u Sovićima u grudskoj općini, veliki dio plantaža nalazi se na području Grada Ljubuškog. Nepregledne plantaže smilja pokazuju kako Grizelji vjeruju da se ulagati u ovaj posao dugoročno isplati. No, za sve je potrebno obrazovati proizvođače, raditi na diversifikaciji te razmišljati o svim mogućim oblicima razvoja prerade.

''Želimo pomoći mladim farmerima i ženama da se educiraju o potrebi i koristima uključivanja u organsku poljoprivredu te im ukazati na nove prakse. Potrebe i potražnja za takvim proizvodima visoke kvalitete u stalnome su porastu'', dodaje Nives.

Grizelji se, kao i brojni drugi poljoprivredni proizvođači diljem Bosne i Hercegovine, suočavaju s izazovima, ali odlučnosti kod ovoga grudskog bračnog para ne manjka.

''Želimo svojim primjerom pokazati kako se ovdje može raditi i od rada živjeti. Vjerujem kako šaljemo dobru poruku te ćemo uvijek biti tu da podijelimo svoja iskustva s onima koji žele pratiti taj put'', zaključuje Boris, piše Klix.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close