Ugovor potpisan

U RS počinje gradnja prve faze Koridora 5-C

Po ranijim procjenama, izgradnje autoputa na Koridoru 5-C u RS trebalo bi da košta više od 500 milijuna eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u tijeku gradnje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 03. 2019. u 10:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5-C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji "Johovac" (Tovira) i "Rudanka" (Kostajnica) potpisan je danas.

U ime investitora "Autoputeva RS", ugovor su potpisali direktor tog poduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor kompanije "Integral inženjering" Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog poduzeća "Granit" Skoplje u Banja Luci Zoran Trajanovski.

Entitetski premijer Radovan Višković, koji je nazočio potpisivanju tog ugovora, ukazao je na njegov značaj za RS kako bi se nastavila izgradnja mreže autoputova kroz RS, ali i angažirala domaća građevinska operativa, što je preduvjet za povećanje BDP-a, rasta plaća...

Podsjetio je da je izdana građevinska dozvola za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, a očekuju se aktivnosti na izgradnji trase prema Bijeljini i Srbiji.

Direktor “Autoputeva” Dušan Topić je rekao da je taj projekt višestruko značajan jer se radi o početku izgradnje Koridora 5-C u RS.

Ovo je prva od četiri planirane faze, ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude financirana iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a faze tri i četiri iz zajma Europske investicijske banke (EIB).

Po ranijim procjenama, izgradnje autoputa na Koridoru 5-C u RS trebalo bi da košta više od 500 milijuna eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u tijeku gradnje.

Ministar prometa i veza RS-a Neđo Trninić je rakao da RS ovim pokazuje da je sposobna da relizira i zahtjevne infrastrukturne projekte, dok je direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković rekao da će vrlo brzo biti započeti radovi na toj dionici, koje će raditi s partnerom “Granitom”.

Kopirati
Drag cursor here to close