Prezentacija

Ulaganje od 10 milijuna KM: Kako će funkcionirati nova tvornica u Prozor - Rami?

Ukupna ulaganja u novu tvornicu procjenjuju se na oko 10 milijuna KM od čega će Općina Prozor-Rama sudjelovati potporom u iznosu od 2 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 10. 2021. u 07:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Info dan, točnije prezentacija i prikupljanje prijava za novu tvornicu, održan je 30.10. 2021. godine u kinodvorani Doma kulture u Prozoru. Ukupna ulaganja u novu tvornicu procjenjuju se na oko 10 milijuna KM od čega će Općina Prozor-Rama sudjelovati potporom u iznosu od 2 milijuna KM, prenosi Ramski vjesnik.

Na predstavljanju su sudjelovali načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević sa suradnicima i Snježana Köpruner, direktorice GS Holding GmbH Regensburg sa suradnicima.

Na samom početku Info dana, prisutnima se obratio načelnik općine dr. Jozo Ivančević te kazao: “Maksimalno smo se uključili da ovakav jedan pogon dođe kod nas. Iako smo pogon htjeli otvoriti u bivšim prostorijama Viteksa, došlo je do izmjene. Danas smo trebali službeno potpisati Ugovor, prema kojem sve dalje stoji isto, s tim što će samo otvaranje novog pogona biti prolongirano za nekoliko mjeseci, jer se odustalo od trenutne lokacije u neposrednoj blizini novog vrtića. Radi se o jednoj novoj lokaciji u Varvari.”

S direktoricom tvornice Snježanom Köpruner bili su njezini najbliži suradnici, dipl. ing. Senad Beganović izvršni direktor te Samir Alić, zadužen za kadrovsko-pravne poslove. Köpruner je sve prisutne upoznala s procesom rada u tvornici u Travniku, kroz kratki film svi zainteresirani su mogli vidjeti izradu metalnih dijelova za tvrtku “Liebherr”, kao i finalni produkt električni bicikl “Ruffian”. Kratki prikaz pogona je posebno mogao biti zanimljiv za inženjere strojarstva, strojarske tehničare, varioce ili CNC operatere, koji su iz prve ruke mogli vidjeti kroz koje se sve faze prolazi da bi se došlo do krajnjeg proizvoda.

“Firma GS “Tvornica mašina Travnik” je privatizirana 2004. godine, tada je imala 52 radnika koji su prihodovali 400 tisuća eura prihoda, danas je to firma s preko 500 zaposlenih, a ove godine bismo trebali napraviti oko 20 milijuna eura prihoda. Mislim da su to neki pokazatelji, usprkos svim krizama, da smo se uspjeli izboriti i napravili jednu firmu za koju se bore kupci i vodeće firme u cijeloj Europi. Kada se pogleda portfolio naših kupaca, onda je to tehnološki vrh. Izuzetno smo ponosni na to, ne dolazimo u Ramu širiti se jer smo loši, nego zato što smo izvrsni”, kazala je Snježana Köpruner.

Svi zainteresirani budući radnici mogli su upućivati pitanja, a ona su se odnosila uglavnom na plaću, radno vrijeme i prekvalifikaciju. Jedno od pitanja je glasilo, postoji li mogućnost upošljavanja radnika iz susjednih općina, a direktorica Köpruner je kazala da će naravno prioritet biti stručni i ostali kadar iz općine Prozor-Rama, ali naravno ukoliko određeno radno mjesto ne bude popunjeno, aplikacije će se uredno zaprimiti iz bilo kojeg drugog mjesta.

Prisutne je zanimala i nova lokacija u Varvari, imovinsko-pravni odnosi za samu parcelu, a načelnik općine dr. Jozo Ivančević je kazao da je lokacija odabrana. Jedan dio zemljišta je državni, jedan u privatnom vlasništvu, ali su pregovori već započeli, kao i planovi o izgradnji infrastrukture za sami pogon. Kada je u pitanju radno vrijeme i prava radnika, ona su u skladu sa svim zakonskim odredbama u našoj zemlji. Klasična smjena je od 07:00-15:00 sati, radi se u tri smjene, dok je rad noću i prekovremeni rad prema kolektivnom ugovoru plaćen 40 posto više. Najniža satnica za obično osoblje u ovoj tvrtki je 4,30KM, dok za majstore najviša satnica iznosi do 11,50KM.

Za sve koji apliciranju na posao u Rami, postoji privremena mogućnost upošljavanja u tvornici u Travniku. 

Kopirati
Drag cursor here to close