ZEOS

Mostar će dobiti kontejnere za e-otpad

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prosjeku je svaki stanovnik planeta Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada), a količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 10. 2018. u 14:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., prvi operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH, u Mostaru pokreće projekt "Recikliran uređaj je spašen resurs".

Tim povodom u četvrtak je organiziran sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih komunalnih poduzeća, lokalnih medija i koordinatorima škola, kako bi se uspostavila suradnja i uredila oblast pravilnoga odlaganja i zbrinjavanja električnoga i elektronskoga otpada u Mostaru. 

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prosjeku je svaki stanovnik planeta Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada), a količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada. 

U e-otpad spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i slično. 

Po riječima pomoćnice direktora ZEOS eko-sistema Elme Babić-Džihanić, projekt "Recikliran uređaj je spašen resurs" odobrilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, a odnosit će se prvenstveno na rad sa školama i podizanje ekološke svijesti kod djece osnovnih škola. 

''Djeca će se kroz ovaj projekt upoznati s reciklažom električnoga i elektronskoga otpada i opasnostima od njega, mogućnostima odvajanja i postavljanjem infrastrukture za prikupljanje tog otpada u Mostaru'', rekla je Babić-Džihanić. 

Najavila je kako bi se prvi specijalni kontejneri za odvojeno prikupljanje elektronskog i električnog otpada trebali postaviti u Mostaru do kraja godine. 

Podsjetila je da su takvi kontejneri postavljeni krajem 2017. godine u Sarajevu. 

''Edukativni projekti podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpad pokrenuti su na razini osnovnih škola u općinama Konjic, Jablanica i Mostar. Očekujemo da se jave i druge škole u HNŽ-u i da nam se pridruže'', kazala je Babić-Džihanić. 

Projekt se realizira u suradnji s općinama i javnim komunalnim poduzećima, kako bi se proces propisnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada nastavio i nakon službenog završetka projekta. 

Pomoćnica direktora ZEOS Eko-sistem dodala je kako će povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, 13. listopada, to poduzeće na području BiH realizirati niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti, a građani će se upoznati zašto je bitno pravilno odlagati svoj e-otpad, koje su koristi reciklaže te koje su opasnosti koje e-otpad nosi.


Kopirati
Drag cursor here to close