Opredjeljenje za ubrzavanje

U kontroli: Specijalni predstavnik EU u BiH gleda kako ubrzati radove na Koridoru Vc

Koridor Vc najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna financijska sredstva i ljudski resurse.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 03. 2020. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler bio je domaćin sastanka na visokom nivou o Koridoru Vc održanom danas u Sarajevu, na kojem su prisustvovali nadležni dužnosnici sa državnog i entitetskih nivoa, te predstavnici Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi razgovarali o ubrzavanju radova.

Koridor Vc najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna financijska sredstva i ljudski resurse.

Do sada je Europska unija osigurala više od 200 milijuna eura bespovratnih sredstva kroz Investicijski okvir Zapadnog Balkana (WBIF) za izgradnju 11 poddionica autoputa na Koridoru Vc u BiH, nadopunjavajući zajmove EIB-a i EBRD-a.

''Pet godina nakon pokretanja Agende za povezivanje i u susret Samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja 2020. godine, sastali smo se kako bismo napravili pregled trenutnog stanja i razgovarali o budućim planovima za razvoj i završetak radova na autoputu Koridor Vc u BiH. Nastavak investiranja u Koridor Vc je prioritet koji će osigurati moderne transportne veze koje povezuju zemlju sa regije i EU za dobrobit građana i ekonomije. Bosna i Hercegovina može mobilizirati resurse i tehničke kapacitete za ubrzavanje radova'', rekao je veleposlanik Johann Sattler. 

Tijekom sastanka, predstavnici relevantnih vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje pripreme i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić istaknuo je potrebu za stvaranjem povoljnog okruženja za rast privatnog sektora i investicija, te dodao da su brza izgradnja infrastrukture i fiskalni rast prepoznati kao prioriteti.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Đorđe Popović istakao je da Europska unija na godišnjem nivou izdvaja značajna sredstva za razvojne projekte, i iskazao namjeru za nastavak suradnje i na narednim projektima.

Europska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za Zapadni Balkan te osigurala izdvajanje znatnih bespovratnih sredstava za sufinanciranje ključnih transportnih i energetskih veza u regiji do 2020. godine.

Radovi su u tijeku na nekoliko aktivnih gradilišta u zemlji, i BiH je posvećena da se privedu kraju.

Projekt povezivanja u kojem je ostvaren najveći napredak u regiji je most u Svilaju koji će biti dovršen do ovog ljeta. Dugo iščekivani radovi su napokon započeli na izgradnji mosta u Gradišci, kao i autoceste između Rudanke i Johovca.

Gradilište tunela u Zenici je nedavno otvoreno, te će krajem ovog mjeseca biti obilježen i početak radova na iskopu tunela na Ivanu.

Kopirati
Drag cursor here to close