Kamen temeljac

U Kiseljaku se gradi novi dom zdravlja

Vlada RH preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH već je dala preko 700.000 kuna za projekt.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 10. 2019. u 14:23
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku obilježen je svečano u utorak, a svečanosti su nazočili brojni politički predstavnici sa svih razina, voditelji javnih ustanova, vjerski vjerodostojnici, zaposlenici Doma zdravlja, općinski vijećnici i predstavnici medija.

"Došli smo ohrabriti načelnika da nastavi s ovim projektima zajedno sa svima nama koji trebamo pomoći sa svih razina kako bi se Općina Kiseljak rasteretila financijski te da zajedno gradimo jednu novu budućnost ovdje u Kiseljaku", kazao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Foto: PR / HDZ-ovo izaslanstvo u Kiseljaku

"Nećemo stati sa Domom zdravlja, nego zajedno s prijateljima i iz Republike Hrvatske razmišljati i o drugim projektima u Kiseljaku ali i drugim sredinama. Čestitam načelniku na svim ovim planovima i stavljam se na raspolaganje za pomoć'', kazao je predsjednik Čović.

Kako je priopćio HDZ BiH, Vlada RH preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH već je dala preko 700.000 kuna za projekt.

"Vlada RH to razumije i ovakvi će projekti uvijek imati perspektivu i našu podršku. Današnji projekt nije samo temeljni kamen ovog Doma zdravlja nego samo jedan u mozaiku čvrstog temelja koji pokazuje i svakog dana osvještava činjenicu da smo jedan nedjeljivi narod s obje strane granice. On je samo dio onog što naše zajedništvo daje i zorno pokazuje u zadnjih 30 godina i samo nas to mpže održatia i ovdje i u RH. Neka to zajedništvo uz naš trud i rad i dalje daje rezultate i vjrujem kako ćemo se bvrlo brzo ovdje okupiti u prigodi otvaranja Doma zdravlja Kiseljak", kazao je tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak pozdravio je i zahvalio svim gostima ali i Kiselječanima koji su nazočili današnjoj svečanosti te se pohvalio činjenicom kako je za arhitektonsko rješenje zgrade zaslužan mladi arhitekt, zaposlenik Općine Nikola Grubešić, dok je projektnu dokumentaciju riješila također domaća agencija "3N-Kuća".

Foto: PR / Dokumentacija u temeljima

Naglasio je kako će nova zgrada imati na raspolaganju skoro 5 000 četvornih metara korisne površine zemljišta, parking za 200 auta te brojne nove odjele poput onog za palijativnu njegu. Dodao je kako bi zgrada trebala biti gotova u naredne dvije godine no da su zasad optimistični da bi to moglo i skorije čak i do kraja sljedeće godine.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Nino Baban nije krio zadovljstvo što će Kiseljačani nakon 70 godina isčekivanja dočekati novu zgradu Doma zdravlja koja će staviti "točku na i" što se tiče zdravstva za narednih 50-ak godina jer će ista pratiti regionalne pa i europske trendove što se tiče primarne zdravstvene zaštite.

Foto: PR / Budući izgled doma zdravlja

Riječ je o prvoj fazi izgradnje Doma zdravlja odnosno do prve ploče nakon koje će od proljeća početi i izgradnju same zgrade. Iznos cijelog projekta je oko 5 milijuna KM bez opreme a financijska kosntrukcija će ići u fazama. Ravanatelj Baban se također zahvalio Vladi RH i županijskoj Vladi koji su dali "vjetar u leđa" ali i posebno načelniku  odnosno Općini Kiseljak na koju će kako je kazao, pasti najveći teret kada su u pitanju financije.

''Simbolično, kao svojevrsnu vremensku kapsulu predsjednik Čović je u temelje zgrade danas položio dokumentaciju o gradnji'', priopćio je HDZ BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close