Država planira trošak

U Institucijama BiH pretijesno, kupuje se novi prostor za 2 milijuna KM

Nabavka će se financirati 2022. i 2023. godine kroz program višegodišnjeg kapitalnog ulaganja. Tijekom 2022. godine, 1.500.000 KM biće osigurano iz sredstava budžeta institucija BiH, a godinu kasnije će, također iz budžeta, biti osigurano 500.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 11. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kada su bh. građani, pritisnuti konstantnim poskupljenjima, u sve težoj situaciji, država planira novi trošak težak dva milijuna maraka, a odnosi se na kupovinu objekta za potrebe institucija BiH u Istočnom Sarajevu, gdje je prije tri godine već kupljen objekt od 1.063 kvadrata neto korisne površine.

Taj, kupljen 2018. godine, za koji su potrošena tri milijuna KM je, kako je obrazloženo, pretijesan za sve zaposlene, pa je u planu nova investicija, s tim što će kvadrat sada biti skuplji nego u prvom navratu.

U pitanju je prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koji bi trebalo da aminuje Vijeće ministara BiH, a riječ je o objektu ukupne površine do 600 metara kvadratnih. Otkriveno je, također, da bi već iduće godine trebalo da bude otplaćeno 75 posto od ukupnog iznosa, a ostatak bi na naplatu trebalo da dođe 2023, pišu Nezavisne.

"Nabavka će se financirati 2022. i 2023. godine kroz program višegodišnjeg kapitalnog ulaganja. Tijekom 2022. godine, 1.500.000 KM biće osigurano iz sredstava budžeta institucija BiH, a godinu kasnije će, također iz budžeta, biti osigurano 500.000 KM", navodi se u Prijedlogu odluke.

Podsjetimo, jedan objekt u Istočnom Sarajevu kupljen je 2018. godine, a prošle godine su se pojavile informacije da će se ući u novu kupovinu.

Te 2018. godine Služba za zajedničke poslove pronašla je objekt od oko 1.500 kvadrata neto površine, ali ukupno odobrena tri miijuna KM, kako se tvrdi, nisu bila dovoljna za kupovinu kompletne zgrade te je kupljen dio.

"Konkretno, kupljen je dio objekta na adresi Trg ilidžanske brigade u Istočnom Sarajevu ukupne bruto površine 1.221,02 metra kvadratna, odnosno 1.062,93 kvadrata neto korisne površine", navedeno je u obrazloženju.

Kako se dodaje, Institucije BiH čije je sjedište u Istočnom Sarajevu više puta su podnosile zahtjeve navodeći da je samo dio zaposlenih smješten u novokupljeni objekt, dok drugi dio i dalje radi u zakupljenim poslovnim prostorima za koje se i dalje plaća zakupnina.

"Institucije BiH smještene u ranije nabavljenom objektu su, osim uredskih prostorija, također izrazile potrebu za dodatnim salama za sastanke kao i amfiteatrom u kojima bi zbog prirode svog posla mogle neometano organizirati obuke, savjetovanja i druge aktivnosti", ističe se u obrazloženju.

Dodaje se da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tragom zahtjeva koje su prema njima uputile upravne organizacije, prije svega Vijeće za državnu pomoć BiH, Institut za standardizaciju BiH te Agencija za nadzor nad tržištem BiH, obratilo Službi za zajedničke poslove institucija BiH zahtjevom za nabavljanje prostorija potrebnih za njihov neometani rad.

"Slijedom toga predloženo je da se u budžetu 2022. godine osigura 1.500.000 KM, a u budžetu za 2023. godinu preostalih 500.000 KM radi kupovine objekta u Istočnom Sarajevu", navodi se u obrazloženju.

I to nije sve. Kvadratni metar prostora u objektu koji je kupljen u 2018. godini koštao je oko 2.830 KM, ali...

"U međuvremenu je došlo do značajnog povećanja cijena na tržištu nekretnina kako gotovog poslovno-uredskog prostora tako i građevinskog materijala, a trend njihovog daljeg rasta se očekuje i u idućem razdoblju te je procijenjeno da će dva milijuna KM biti dovoljna za kupovinu objekta te njegovo prilagođavanje i opremanje", ističe se u odluci.

Ovo, podsjetimo, nije jedini trošak koji je predviđen u idućim godinama. Kako su "Nezavisne novine" nedavno pisale, Služba za zajedničke poslove institucija BiH predložila je Vijeću ministara BiH da donese odluku o zamjeni sustava klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u iznosu od 1,2 milijuna maraka, koliko bi trebalo da bude utrošeno u iduće tri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close