Vijeće ministara

U HE Čapljina ulaže se 15 milijuna eura

Očekuje se povećanje moguće proizvodnje električne energije te povećanje raspoloživosti hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu…
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 11. 2019. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu prihvatilo je inicijativu Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo financija, i Elektroprivrede HZ Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZHB) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu 15 milijuna eura - Rehabilitacija i modernizacija Pumpno-akumulacijske hidroelektrane "Čapljina". 

Kako je navelo Vijeće ministara, cilj je produženje životnog vijeka Pumpno-akumulacijske hidroelektrane "Čapljina",          odnosno zamjena dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina.      

Očekuje se povećanje moguće proizvodnje električne energije te povećanje raspoloživosti hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu (EES) BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

''Indirektnu korist od ovog projekta imat će lokalna zajednica, kao i svi korisnici EES-a u Bosni i Hercegovini. Lokalna zajednica će imati stabilniji prihod u vidu naknada iz proizvedene električne energije zbog manjeg broja zastoja, a svi korisnici EES-a u vidu stabilnijeg i kvalitetnijeg snabdijevanja električnom energijom'', navelo je Vijeće ministara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close