RS protiv gradnje

Turska cesta kroz BiH ruši Dayton?

''Nitko, pa ni Republika Turska nema pravo, niti razina BiH u ime RS donositi prioritete niti bilo što, niti bilo kakve druge planove”, kazao je Trninić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 05. 2018. u 21:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autocesta Sarajevo- Beograd neće biti izgrađen ako to ne dopusti Republika Srpska.

Tako je ministar prometa i veza RS Neđo Trninić odgovorio na jučerašnju izjavu Bakira Izetbegovića, poslije sastanka sa predsjednikom Turske Erdoganom, da će na ljeto biti raspisan tender za izgradnju autoceste do Sarajeva preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Pismo namjere koje su jučer potpisali državni ministar prometa i veza Ismir Jusko i turski ministar Ahmet Arslan kosi se sa Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hecegovine, poručuje Trninić.

“Ja nisam protiv infrastrukturnih projekata bilo gdje. Podržao bih svaki jer je to sigurno u korist građana. Ali kada se tiče infrastrukture kroz Republiku Srpsku, nitko, pa ni Republika Turska nema pravo, niti razina BiH u ime RS donositi prioritete niti bilo što, niti bilo kakve druge planove”, kazao je Trninić.

Nije točno jasno o čemu je Izetbegović jučer govorio, jer Ismir Jusko kaže da još ništa nije odlučeno i da se o svemu moraju izjasniti entiteti.

Kreditno zaduženje pada na leđa oba entiteta, pa tako moraju donijeti zajedničko rješenje. Sastanak sa ministrom Turske tek očekuje. Ono što ne ide tome u prilog je to što se bliže izbori u Turskoj, javlja ATV.

“Meni trebaju odgovori na ova pitanja: na koji ćemo način financirati oba kraka, koji kredit, na koju dužinu, koje razdoblje otplate? Sve ono što nama u stvari treba da bi ja to mogao predočiti Vijeću ministara i da bi mogao predočiti zakonodavnoj vlasti. I da znamo koja nam je dinamika nakon toga”, izjavio je Ismir Jusko, ministar prometa i veza BiH.

Cesta do Sarajevo preko Bijeljine već u početku nije bila po volji Vlade Srpske jer su imali drugi strateški plan kako najbolje povezati Republiku Srpsku sa Beogradom. Zato su predlagali samo trasu do Sarajeva preko Višegrada i Rogatice. Južna trasa bila je u planu i drugom entitetu, ali preko Višegrada i Goražda. Ukupna dužina prometnog prstena bila bi 350 kilometara od čega 270 km na teritoriji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close