Grantovi trebaju jamstva

Trošarine ''ljuljalju'' i most na Savi

Međunarodne financijske institucije insistiraju na povećanju trošarina, da bi se osigurao novac za vraćanje zajmova koji su utrošeni za razvoj prometne veze u BiH, posebno kad su u pitanju autoputovi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 10. 2017. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko zakon o povećanju trošarina na gorivo ne bude usvojen, mogla bi biti ugrožena i izgradnja mosta na Savi kod Gradiške na autoputu Banjaluka – Gradiška, objavile su Nezavisne novine navodeći kako je objašnjeno u Delegaciji EU da se svi infrastrukturni projekti za koje se iz europskih sredstava daje dio novca u formi granta, gledaju i s aspekta mogućnosti zemlje da vraća postojeće zajmove.

"Odobravanje granta za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije uvjetovano trošarinama. Međutim, kad Europska komisija razmatra aplikacije infrastrukturnih projekata za grantove EU, ona uzima u obzir je li fiskalni prostor za vraćanje popratnih zajmova dostupan", objasnili su Nezavisnim novinama iz Delegacije.

Banjalučke novine podsjećaju kako međunarodne financijske institucije insistiraju na povećanju trošarina, da bi se osigurao novac za vraćanje zajmova koji su utrošeni za razvoj prometne veze u BiH, posebno kad su u pitanju autoputovi.

Grant EU za most na Savi kod Gradiške iznosi 6,8 milijuna eura. U Službi za odnose s javnošću Ministarstva prometa i komunikacija BiH objašnjeno je kako sama izgradnja mosta kod Gradiške nije uvjetovana usvajanjem trošarina jer su, kako su naveli, financijska sredstva već osigurana iz licenci za mobilne operatere.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, objasnio je da je most u Gradišci u samom vrhu prioriteta kada je u pitanju transportna infrastruktura u BiH.

"Do sada mi nismo dobili niti jedno priopćenje, niti obavještenje po ovom pitanju. Sve što smo dobili vezano je za pismo tajnika Johanesa Hahna, za sredstva dobivena u Trstu. Gradiška nikad i nigdje nije spomenuta, niti povezivana s trošarinama", objasnio je ministar Jusko.

U Autoputevima RS je rečeno kako je nedavno radna grupa za izgradnju mosta održala sastanak o tehničkim detaljima u vezi s pripremama za izgradnju mosta.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u ponedjeljak je prilikom posjete Banja Luci izjavio da će za otprilike dva tjedna o temi regionalne infrastrukture razgovarati s Andrejom Plenkovićem, hrvatskim premijerom, a potom i s Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Hrvatske.

"Želimo povezati zajedničke infrastrukturne projekte, osobito kad je u pitanju most kod Gradiške. Mislim da su sada uklonjene sve prepreke koje su postojale da se to pokrene, ali moramo u narednih mjesec-dva raditi takve projekte. Ako to ne počnemo raditi bojim se da ćemo imati velikih problema", rekao je Čović.

Nezavisne novine navode kako troškove izgradnje mosta snose Hrvatska i BiH, odnosno RS, u iznosu od po 50 posto. Ukupna cijena mosta iznosi 23,2 milijuna eura, a Hrvatska je obvezna izgraditi i dodatnu prometnicu kojom će most biti povezan s autoputom Zagreb - Beograd. Hrvatska za svoj dio troškova očekuje sredstva iz europskih fondova.

Kopirati
Drag cursor here to close