Danijela Papić

Trg gange i Hajdučke družine treba biti završen do kraja godine

Danijela Papić: Trg gange i Hajdučke družine je europski projekt koji treba biti završen do kraja godine
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 09. 2018. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity.com / Gradi se info centar i suvenirnica

Tko god prođe središtem Tomislavgrada, primijetit će da su radovi ispred Kulturno-informativnoga centra u punom jeku. Na tome prostoru u tijeku je izgradnja amfiteatra, odnosno pozornice (u sklopu projekta Trga gange i Hajdučke družine) na kojoj će se tijekom godine izvoditi različite manifestacije, sijela, folklorne večeri, koncerti, mažoret plesovi i manje predstave, kazala je ravnateljica Kulturno-informativnoga centra, Danijela Papić, u razgovoru za Tomislavcity.

Također, u sklopu spomenutog projekta, a preko puta zgrade Kulturno-informativnoga centra, gradi se i info centar i suvenirnica. Info centar zamišljen je kao turistički checkpoint, odnosno mjesto gdje bi turisti koji dolaze dobili informaciju o tome što Tomislavgrad nudi.

Točnije, osobe koje dolaze u Tomislavgrad, tu će imati određene brošure, reklamne i promotivne materijale koji će im pomoći u upoznavanju prirodnih ljepota duvanjskoga kraja. S druge strane, sadržaj suvenirnice temeljit će se na domaćim, autohtonim proizvodima ovoga kraja, piše Tomislavcity.com.

„Vezano za domaće proizvode, važno je spomenuti da smo nedavno imali studijsko, edukacijsko putovanje u Sloveniju, gdje su tomislavgradski ugostitelji i gospodarstvenici imali priliku upoznati se s tim na koji način Slovenci plasiraju svoje proizvode i koja je tajna slovenskog uspjeha u turizmu“, dodaje Papić. Također, u info centru i suvenirnici svi zainteresirani će dobiti informacije o tome na koje poljoprivredno gospodarstvo otići kako bi došli do određenoga proizvoda.

„Budući da je Trg gange i Hajdučke družine europski projekt, radovi ispred KIC-a trebaju biti završeni do polovice prosinca, ali naravno da sve popratne aktivnosti traže vremena i rješavat će se usput“ napominje Danijela i dodaje kako će se na samome Trgu moći organizirati adventski program, te razni sajmovi.

Kada su u pitanju aktivnosti KIC-a, valja napomenuti, kako je ova javna ustanova jedna od najaktivnijih u privlačenju novca iz različitih izvora. Samo ove godine prijavili su se na 30 natječaja. Na natječaju Državnog ureda za Hrvate izvan RH dobili su samo ove godine 200.000 kuna, a novci će otići na pokrivanje troškova tehničke opreme kino-dvorane. Nedavno su i od Federalnog ministarstva obrazovanja, odnosno Vlade FBiH dobili 5. 211 KM za projekt „Učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Tomislavgrada ilustriraju slikovnicu-faza II“.

Papić o ovom projektu kaže: „Radi se o inicijativi koja je potekla od profesora Enisa Redžepagića-Heka, koji je učenicima od 1. do 5. razreda dao zadatak da na zadanu pjesmu određenoga autora naprave likovni rad, odnosno slikovnicu. Djeca su, zapravo, slikala ono što su u pjesmi „vidjela“, a budući da su sredstva iz prve faze (oko 4, 5 000 KM) bila utrošena na tisak slikovnice, sredstva koja smo sada dobili bit će utrošena na izložbu radova djece koja su sudjelovala u izradi slikovnice, odnosno na prezentaciju i promociju slikovnice uz cjelovečernji program. Izložba će čim prije biti organizirana u Galeriji KIC-a“.

U Tomislavgradu se mnogi bave i izradom narodnih rukotvorina, stoga Kulturno-informativni centar organizira i izložbu u kojoj će svi oni moći izložiti svoje eksponate u razdoblju od 17. rujna do 17. listopada u Galeriji KIC-a. Radi se o ručnim radovima, unikatnom nakitu, duborezu, te tradicionalnim pićima, bilju i slično.

„Cilj ovoga projekta je predstaviti sve one Duvnjake koji stvaraju svojim rukama, želimo ih izvući iz domova i predstaviti javnosti“-naglašava.

Danijela je otkrila i tajnu uspjeha u poslu zaključivši da se ona nalazi „u velikoj upornosti i u tome da nikada ne odustajemo od sebe i svojih ciljeva. Naravno, u svemu tome, bitan je i vrijedan tim.“

Kopirati
Drag cursor here to close