Vlast kaže da ne

Treba li nam krizni stožer za ekonomiju?

"Državu i onako baš briga, zato što je njima plaća zajamčena, kad bi sad sve padalo u nesvjest...'', kaže Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 08. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pandemije korona virusa bosanskohercegovačka ekonomija je na koljenima, objavila je Federalna televizija navodeći kako struka apelira da je potrebno što prije formirati jedinstveni ekonomski krizni stožer i to na državnoj, ali i entitetskim razinama.

Istodobno, nadležni tvrde da su poduzeli sve potrebne mjere. Za sada, kažu, nema potrebe za novim stožerima.

"Mislim na razini Federacije da je to lakše izvesti, na razini BiH vjerojatno teže, jer pokazalo se da državna razina je najmanje uradila po pitanju Covid 19 ekonomskih politika, ali i nekih drugih epidemioloških i zdravstvenih mjera", smatra Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Vijeće ministara bez odgovora je na ovopitanje, a na službenoj stranici stoji da je u lipnju održana konstitutivna sjednica Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju Covida 19. Pretragom web stranice drugih informacija o radu grupe nema, dakle samo su se konstituirali. I od tada ništa.

"Državu i onako baš briga, zato što je njima plaća zajamčena, kad bi sad sve padalo u nesvjest, vi znate kakav je ustav i kada indirektni porezi, kako se raspoređuju, oni nemaju te bojazni, nešto puno i ne zanima ih što će se događati, ja se zaista pitam tko je izabrao ovakav sastav ministara da se ne petlja u svoj posao", kazala je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Iz Vlade RS-a odgovaraju da za sada ne postoje najave niti potreba za uspostavljanjem ovakvog stožera, s obzirom da tamošnji entitetski stožer za vanredne situacije redovno održava sjednice, a koje uključuju i mjere usmjerene na podršku gospodarskim aktivnostima. Iz Vlade Federacije navode da imaju dobru suradnju sa svima. Smatraju i da Ekonomasko socijalno vijeće funkcionira.

"Tako da osnivanje nekog dodatnog tijela može koristiti, međutim možda može doći do duplanja nekih aktivnosti, samo ESV FBiH koje je funkcionalno ima 3 socijalna partnera gdje vlada, sindikat i poslodavci, vlada je osnovala i svoje kordinacijsko tijelo, tako da smo mi u konstantnoj komunikaciji s njima", poručio je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Jasno je da je gospodarstvenicima potrebna podrška i pomoć. Ali konkretna i efikasna.

"Nama treba vlast koja radi, nama ne trebaju krizni stožeri vjerujte nikakvi, kod nas je problem da naša vlast ne funkcionira, da oni ne rade svoj posao, oni rade sa 15, 20 posto kapaciteta, oni bi sad trebali da rade 120 posto kapaciteta, tako da to je rješenje", rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Iako struka nudi rješenja, nadležnima se, nabvodi Federalna televizija, ne žuri. Gospodarstvenici poručuju da vlast mora imati sluha za njihove probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close