Vrijedan 175.000 KM

Trakavica traje od travnja - opet propao posao montaže respiratora

Respiratori već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 10. 2020. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na novi tender Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) za montiranje - verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH ponovo se nije prijavila nijedna kompanija.

To znači da je opet propao posao montaže i podjele, vrijedan 175.000 KM.

Tender je raspisan 23. rujna i radilo se o kako ja navedeno, "pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja". No, danas u 12 sati, istekao je rok za prijave, na koji se nije prijavila nijedna firma.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-a.

Razlog za raspisivanje novog tendera jeste taj što se na prvobitni, koji je bio s obavještenjem, bila prijavila jedna firma, ali samo za verifikaciju.

Bez montaže, respiratori ne mogu biti podijeljeni medicinskim ustanovama. Oni već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Inače, trakavica s podjelom respiratora traje mjesecima, još od travnja.

U nabavku uređaja plaćenih 10,5 milijuna KM uključilo se Tužiteljstvo BiH, a već mjesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak. U ovom predmetu ispitano je više od 30 svjedoka, a pitanje je dana kada će biti podignuta optužnica.

Kopirati
Drag cursor here to close