Sjećanje

Tomislavgrad: Šujičani pokreću projekt obilježavanja obljetnice zaustavljanja tenkova JNA

Voditelj tog projekta Ivica Mioč kazao je Feni kako je Šujica u ratnom vremenu odigrala veliku i važnu ulogu u obrani cijele Hercegovine i Dalmacije o kojoj javnost malo zna.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 03. 2019. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesna zajednica Šujica planira pokrenuti projekt obilježavanja obljetnice zaustavljanja tenkovske kolone Jugoslavenske narodne armije (JNA) na putu prema Livnu na početku Domovinskog rata.

Voditelj tog projekta Ivica Mioč kazao je Feni kako je Šujica u ratnom vremenu odigrala veliku i važnu ulogu u obrani cijele Hercegovine i Dalmacije o kojoj javnost malo zna.

Po njegovim riječima, 9. svibnja 1991. godine stanovnici Šujice i Tomislavgrada zaustavili su tenkovsku kolonu JNA na putu u Tomislavgrad i Livno na sličan način kao kada su to učinili Hrvati iz Širokog Brijega u Pologu koji su zaustavili tenkove JNA na tri dana, od 7. do 9. svibnja 1991. godine. 

"Taj događaj iz Šujice pamte i prepričavaju tek svjedoci vremena, a kako se ne bi zaboravio i kako bi idući naraštaji znali na koji način su njihovi preci branili svoju zemlju i rodnu grudu, uz potporu branitelja odlučili su o tome javno govoriti kroz projekt trajnog dokumentiranja tog događaja", kazao je Mioč.

Podsjetio je kako postoji samo nekoliko fotografija te blokade na prometnici Šujica-Kupres, gdje se narod organizirao i postavio barikade tenkovima JNA kako ne bi prošli iz smjera Kupreškog polja u smjeru taktički zacrtanih ciljeva.

Upravo da bi slikovito i vjerodostojno opisali taj dan kroz projekt buduće monografije ili nekog drugog opisnog sadržaja, iz Mjesne zajednice Šujica uputili su zamolbu svima onima koji posjeduju određene informacije ili materijale o tom događaju da ih kontaktiraju.

Kopirati
Drag cursor here to close