Pokušalište

Tomić: Sveučilište u Mostaru ulazi u proizvodnju eko-hrane

Sve što se ovdje nalazi, dodao je dekan Ostojić, služi za potrebe studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta koji tijekom svog studiranja na tom mjestu obavljaju praksu i vježbe.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 02. 2019. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidbom vinove loze u petak je obilježen početak radova u vinogradu Sveučilište u Mostaru u Pokušalištu, u mostarskom naselju Rodoč. 

U rezidbi su sudjelovali djelatnici i uprava Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta (APTF) te dekani fakulteta i uprava Sveučilišta u Mostaru. 

Foto: Fena / Rezidba loze u vinogradu SUM-a

Dekan Agronomskog fakulteta Ivan Ostojić podsjetio je da je Pokušalište mjesto gdje je prije 12 godina zasađen vinograd na površini od dva hektara, uglavnom domaćim sortama žilavkom i blatinom, a na istoj lokaciji se nalazi i jedan kolekcijski nasad sa starim autohtonim sortama vinove loze s područja Hercegovine. 

"Na taj način želimo sačuvati te sorte od zaborava s obzirom da su pojedine sorte pronađene na lokalitetima u vrlo maloj brojnosti. Taj kolekcijski nasad u budućnosti će služiti kao rasadnik odakle će se uzimati plemke za širenje tih sorti ako bude interesa za njima", kazao je dekan Ostojić. 

Foto: Fena / Rezidba loze u vinogradu SUM-a

Na istoj lokaciji nalazi se i mješoviti voćnjak na površini od jednog hektara, zatim voćnjak višnje, smokava i jedan voćnjak šipka te nasadi kupine, maline i mali kolekcijski nasad ljekovitog i aromatičnog bilja. 

Sve što se ovdje nalazi, dodao je dekan Ostojić, služi za potrebe studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta koji tijekom svog studiranja na tom mjestu obavljaju praksu i vježbe. 

Foto: Fena / Rezidba loze u vinogradu SUM-a, Zdenko Klepić

Rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić poručio je kako Sveučilište, zajedno sa svojim Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom, ulazi u proizvodnju eko-hrane.

"Nakon ove kulture ovo proljeće mi ćemo tretirati i druge kulture i želimo biti proizvođači eko-hrane i tu hranu pustiti na tržište. Unutar sveučilišnog šireg sustava, od studentskog doma pa do nekih drugih naših sastavnica, mi imamo kapacitete za potrošnju i za prodaju te hrane, te zajedno s tim proizvodom možemo unaprijediti neke nove kulture i ovaj prostor staviti u novu funkciju, u novu perspektivu i jedan novi izazov za Sveučilište u Mostaru", kazao je rektor Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close