Letovi na jugu

Tko treba dati suglasnost za izgradnju aerodroma u Trebinju?

Stručnjaci za državnu imovinu smatraju da je memorandum politička zamka, jer je pitanje vlasništva nad državnim zemljištem, na kojem će se graditi zračna luka, u nadležnosti Parlamenta BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 10. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja zračne luke u Trebinju koju će graditi Republika Srpska i Srbija neće biti moguća bez suglasnosti Vijeća ministara i Predsjedništva BiH na Memorandum o suradnji za realizaciju ovog infrastrukturnog projekata.

Stručnjaci za državnu imovinu smatraju da je memorandum politička zamka, jer je pitanje vlasništva nad državnim zemljištem, na kojem će se graditi zračna luka, u nadležnosti Parlamenta BiH.

''Memorandum o szradnji između Srbije i Bosne i Hercegovine je praktično preduvjet da bi se izgradilo sve što je kasnije potrebno i trenutno radimo na izmjeni zakonske procedure koja je neophodna da bi se projekat izgradnje aerodroma mogao sprovesti'', kaže ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović.

''Memorandum će potpisati Ministarstvo prometa i Ministarstvo za infrastrukturu Srbije. Poslije potpisivanja memorandum dolazi na Vijeće ministara koji bi ga trebao usvojiti, a zatim ga treba potvrditi Predsjedništvo BiH tako da je to završena procedura'', dodaje.

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero ukazuje na činjenicu da se aerodrom većim dijelom gradi na državnom šumskom zemljištu i to je sporno pitanje koje se, prije svega, mora riješiti, a u nadležnosti je Parlamenta BiH, kao titulara nad državnim zemljištem. Podsjeća da je državno zemljište pod zabranom raspolaganja, a Memorandum smatra političkom zamkom.

''Nadam se da Vijeće ministara neće potpisati ovaj Memorandum, jer njegovim potpisivanjem na indirektan način bi se protumačilo da je BiH dala saglasnost RS i Srbiji da grade aerodromu Trebinju na način da bi vlasništvo nad aerodromom bilo u vlasništvu Srbije, a RS dodijelila svoje,a u suštini tuđe zemljište'', navodi Cero.

U izgradnju aerodroma Trebinje Srbija će da uloži 50 milijuna eura, a plan je da u uskoro bude završena eksproprijacija zemljišta, kako bi se počelo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije i početkom građevinskih radova na proljeće.

Završetak radova je planiran 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close