Svi u kreditima

Tesla uzima 1,4 mlrd dolara zajma kod kineskih banaka za šangajsku tvornicu

Kamatna stopa novog zajma bit će fiksirana na 90 posto referentne kamatne stope na 12-mjesečne pozajmice, kao i u slučaju zajma od 3,5 milijardi juana, kazao je prvi izvor.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 12. 2019. u 15:09 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki proizvođač električnih vozila Tesla postigao je s grupom kineskih banaka sporazum o zajmu od 10 milijardi juana (1,08 milijardi dolara) s rokom otplate od pet godina za tvornicu u Šangaju, saznaje Reuters iz tri izvora.

Među kineskim bankama koje su pristale financijski poduprijeti Teslu jedan od upućenih izvora navodi Kinesku građevinsku banku (CCB), Kinesku poljoprivrednu banku (AgBank), Kinesku industrijsku i komercijalnu banku (ICBC) i Šangajsku razvojnu banku.

Početkom godine kineski su zajmodavci Tesli već ponudili 12-mjesečni zajam u visini do 3,5 milijardi juana, koji bi trebao biti otplaćen do 4. ožujka iduće godine, prema podnesku tog proizvođača automobila američkoj Komisiji za vrijednosne papire.

Dio novog zajma američka će kompanija upotrijebiti za otplatu tog kredita, navodi prvi izvor. Ostatak će prema navodima drugog izvora biti iskorišten za Teslinu tvornicu u Šangaju i poslovanje u Kini.

Kamatna stopa novog zajma bit će fiksirana na 90 posto referentne kamatne stope na 12-mjesečne pozajmice, kao i u slučaju zajma od 3,5 milijardi juana, kazao je prvi izvor. Takvu stopu kineske banke nude najboljim klijentima, dodaje Reuters.

Tesla, CCB, AgBank, ICBC i SPDB nisu željeli za Reuters komentirati informaciju o zajmu.

Američka kompanija pokrenula je proizvodnju u tvornici u Šangaju u siječnju ove godine. Cilj im je bio do kraja godine proizvoditi najmanje 1.000 Modela 3 tjedno.

Tvornica je prvi Teslin pogon izvan SAD-a i trebala bi odigrati ključnu ulogu u povećanju prodaje na najvećem tržištu automobila u svijetu, uz paralelno izbjegavanje većih američkih carina.

Kopirati
Drag cursor here to close