Hoćemo li dočekati!?

Terzić: Našli smo financijere, uskoro ide nastavak izgradnje autoceste

Trenutno su otvoreni procesi evaluacije za ponovljeni projekt za dionicu Počitelj – Zvirovići, vrijedan 100 milijuna eura koji financira Europska investicijska banka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 10. 2018. u 08:39 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Javnog poduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić kaže da je procedura za izgradnju nekoliko dionica autoputa na Koridoru 5C dovedena do kraja te da se uskoro može očekivati gradnja dijelova ovog infrastrukturnog projekta.

''U razdoblju dok je još raspravljano o trošarinama mi nismo čekali, radili smo. Našli smo financijere za pojedine dionice autoputa i u suglasnosti s njima uspjeli smo započeti veći broj tenderskih procedura. Sada smo došli do toga da su skoro svi ugovori potpisani. Naravno, neki čekaju ratifikaciju. U tijeku je drugi krug ratifikacije na državnom parlamentu, da bi to bilo operativno", kazao je Terzić za Klix.ba.

Naveo je da trenutno imaju otvorene procese evaluacije za ponovljeni projekt za dionicu Počitelj – Zvirovići, vrijedan 100 milijuna eura koji financira Europska investicijska banka. Sada više u vezi s ovim projektom, kako je rekao on, nema nikakvih upitnika, jer rade s konzultantima EIB-a.

Dionice kod Zenice

''Također, imamo projekt za koji smo završili evaluaciju i veoma smo blizu dodjele ugovora, a to je nastavak gradnje zaobilaznice oko Zenice, od Donje Gračanice do ulaska u tunel Zenica. Taj projekt financira EBRD s 55 milijuna eura. Do sredine studenog ćemo imati ugovor za taj projekt. Otvorili smo financijske ponude za projekt koji finansira OFID. Prije mjesec je potpisan ugovor s državom. Trebat će, ipak, vremena dok ta sredstva postanu operativna. To je 49 milijuna eura za dionicu od Vranduka do izlaza iz tunela Zenica. Sam tunel Zenica je u procesu dobivanja suglasnosti na evaluaciju za urađenu pretkvalifikaciju. EIB ga financira s 50 milijuna eura. Nakon saglasnosti nastavit ćemo prikupljanje ponuda. Početkom godine taj projekt bi mogao biti dodijeljen. To znači da do Vranduka imamo proces koji je veoma blizu, dakle, da sva tri lota dodijelimo ugovore", rekao je Terzić.

Otkrio je da je u tijeku procedura i za tri dionice prema jugu.

''Tu je dionica Poprikuše – Nemila. EBRD daje 70 milijuna eura, a čitav projekt košta 180 milijuna eura. Tu imamo pismo namjere od EIB-a da će financirati sa 90 milijuna eura i ostatak su grant sredstva EU. Mi 1. studenog otvaramo pretkvalifiakcijske ponude, a onda ćemo ići s ponudom ugovora. Već smo otvorili ponude za tunel Ivan, a to je drugi EBRD-ov kredit u visini od 50 milijuna eura i imamo pismo namjere od EIB-a za 50 milijuna eura za dionicu od završene trase u Tarčinu do tunela Ivan. U sljedećem razdoblju ići će se na potpisivanje ugovora. Treći ugovor koji je potpisan je za dionicu Mostar jug prema Buni, ali nismo za ovu godinu planirali raspisivanje tendera zato što imamo još određenih nejasnoća u vezi sa samom trasom. To bismo trebali uraditi u sljedećoj godini", naveo je Terzić.

On je za Klix.ba otkrio da postoje određene poteškoće u vezi s gradnjom tunela Hranjen prema Goraždu.

''Imamo potpisan ugovor. Ima odobren izvođač radova, ali pošto je sredstva osigurala Vlada FBiH preko svojih javnih poduzeća radi se prema Zakonu o javnim nabavkama. Sada imamo kod odabira nadzora probleme jer se stalno netko žali, pokreću se žalbeni postupci. To zaista dovodi u pitanje sam početak radova", kazao je Terzić.

Govoreći o plasiranju milijuna obveznica Autocesta putem Sarajevske berze radi osiguranja 100 milijuna KM, Terzić je rekao da se prvi put dogodilo da u ovom iznosu bilo koje javno poduzeće u BiH izlazi na tržište kapitala ponudom svojih obveznica.

''Razlog je jednostavan. Svi projekti o kojima smo govorili, 80 posto njih, su ugovoreni, ali nije završena ratifikacija. Dakle, oni su sigurni jer su garant za to europski investitori. Samo je sada pitanje operativnosti bh. vlasti kada će se završiti proces ratifikacije, a mi smo u dogovoru s tim bankama započeli procese tenderiranja i dodjele ugovora. Dakle mi ne izdajemo obveznice da bismo pokrili neke gubitke, nego je isključivo namjera da se predfinanciraju projekti koje su već odobrile financijske institucije. Kada provedemo proceduru dodijelit ćemo ugovore, platiti avans, dok kredit ne postane operativan, a sredstva će nam biti vraćena. Dakle nikoga ne čekamo, ubrzavamo proces", naglasio je direktor Autocesta.

Drugi razlog zbog čega su ušli u ovaj proces, kako navodi, jeste taj što postoji realna mogućnost da Vlada FBiH prepozna da kroz obveznice javnog preduzeća može animirati određen broj fizičkih osoba koje drže u bankama 10 milijardi KM u vidu štednje.

''Dakle ako na prvoj emisiji položimo ispit, ne sumnjam da će se barem 10 posto tih sredstava, koja se drže u bankama i koja u principu ne služe nikome, moći aktivirati za izgradnju brzih cesta. Siguran sam da je prva emisija aposolutno pokrivena u smislu vraćanja obaveza. Navest ću primjer, tek prije mjesec država je potpisala ugovor s OFID-om, a mi smo već bili otvorili financijsku ponudu. Kada bismo čekali da prođe proces ratifikacije koji nije baš jednostavan u BiH, onda bismo bili u poziciji da 5-6 mjeseci ne započinjemo ovaj projekt", kazao je on.

Kritike zbog neizgrađenih kilometara

Direktora Autocesta FBiH novinari su upitali kako odgovara na kritike opozicije da su u mandatu prošle vlasti izgrađene desetine kilometara autoceste, dok u ovom mandatu toga nema, a Terzić je kazao da nije došao na ovu funkciju da se s nekim natječe.

''Postoje fakti. Mi smo tek u prošloj godini dobili prva dva ključna preduvjeta da se uopće nastavi graditi, a to je usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana FBiH, jer se na 11 mjesta promijenila trasa koridora 5C. Deset godina se pokušavalo usvojiti taj akt. To se tek dogodilo prošle godine, a bez tog akta nismo imali nijednu naznaku da dobijemo neku građevinsku dozvolu. Također, resursi BiH za dalja zaduženja su bili ograničeni i bili su uvjetovani usvajanjem novih trošarina, na što se također duže čekalo. Nakon toga dobili smo milijardu i 70 milijuna eura osiguranih financijskih sredstava plus 90 milijuna eura granta. Ja ne želim da ulazim u bilo kakve političke rasprave. Koridor 5C je nadstranački projekt i to nije bosanski, već europski projekt. Mi se prema njemu tako odnosimo. Ali mi smo bez obzira na sve usporedo radili da se osiguraju tehničke pretpostavke da se nastavi gradnja", kazao je Terzić.

Kopirati
Drag cursor here to close