Jadransko-jonska autocesta

Tender srušio autocestu kod Počitelja

Firma IPSA, koja je pobijedila na prošlogodišnjem tenderu za izradu plansko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, nije na vrijeme uplatila bankovno jamstvo
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 10. 2017. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, jednog od važnijih infrastrukturnih projekata na dijelu kroz BiH (Počitelj — Neum —Trebinje - granica s Crnom Gorom) stopiran je, objavio je Dnevni avaz.

Kao razlog, sarajevske novine navode kako je firma IPSA, koja je pobijedila na prošlogodišnjem tenderu za izradu plansko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, nije na vrijeme uplatila bankovno jamstvo, a što je bila obvezna prema Zakonu o javnim nabavkama.

Ova firma, naime, trebala je u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora 19. srpnja ove godine uplatiti bankovno jamstvo, ali je zakasnila te je tu obavezu tek 28. srpnja. Međutim, zbog dvodnevnog kašnjenja ugovor je automatski proglašen ništavnim, potvrdio je za Dnevni avaz potvrdio je Igor Pejić, tajnik Državnog ministarstva prometa i komunikacija.

Zbog novonastale situacije, za koju su u ovom ministarstvu saznali tek prije nekoliko dana, održan je hitan sastanak na kojem je utvrđeno da se posao za izradu tehničke studije za Jadransko-jonsku autocestu mora dodijeliti firmi koja je na međunarodnom tenderu bila drugoplasirana.

Prema informacijama Avaza, to je kompanija IGH Mostar. Vrijednost ugovora s PDV-om za ovaj posao iznosio je 4,2 milijuna maraka. U njemu je bilo navedeno da je potrebno uraditi tehničku studiju, nedostajuću prostorno-plansku dokumentaciju, varijante idejnih rješenja s multikriterijskom analizom, studiju utjecaja na okoliš, prometnu studiju i prethodnu studiju izvodIjivosti, a prema potrebama ugovornog organa i predviđenih sredstava u proračunu, financijskom planu.

Kako bi bio sačinjen novi nacrt ugovora, zatraženo je mišljenje Pravobraniteljstva BiH.

No, pitanje je, s obzirom na izgubljeno vrijeme, kada će izrada potrebne dokumentacije biti i završena, a rok za to je bio 18 mjeseci od potpisivanja ugovora.

''Kako se sada treba sačekati i Pravobraniteljstvo pa tek onda potpisati novi ugovor, tako više nije poznato ni do kada će se čekati izrada studije. Inače, tek nakon nje treba uslijediti raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova na izgradnji ove trase autoputa'', navodi Avaz.

Inače, Jadransko-jonska autocesta , čiji se početak gradnje očekuje do 2020. godine, značajna je gotovo kao i Koridor Vc, piše Avaz.

Planirano je da ide uz istočnu obalu Jadrana i Jonskog mora, od Trsta u Italiji do Igoumentise u Grčkoj u dužini od 1.110 kilometara.

Počitelj je u projektu naveden kao međunarodno čvorište, godinama se dvojilo hoće li prolaziti kroz BiH a tek je 2015. usuglašena ruta, a kroz našu zemlju dužina trase je 110 kilometara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close