Tako to ide

Tender s 800 tisuća skočio na 2,5 milijuna KM!

Transparency International u BIH zatražio je od Autocesta FBIH dostavljanje dokumentacije o provođenju ovog postupka koja uključuje i izvještaj o ocjeni pristiglih ponuda, ali do danas nikakav odgovor nije stigao.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 03. 2019. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine ponovo su raspisale tender za Razvoj i implementaciju GIS rješenja koji će umjesto prijašnjih 819.000,00 KM sada koštati 2.450.000,00 KM. Prethodni tender je poništen jer nijedna od dvije pristigle ponude nije bila prihvatljiva, a zatim se skoro godinu dana čekalo na raspisivanje novog tendera, objavio je Transparency International u BiH.

To je, kako se navodi, posebno zanimljivo s obzirom na to da su Autoceste FBIH prošli put odbile dva zahtjeva zainteresiranih ponuđača za produženje roka za dostavljanje ponuda.

Po dostupnim odgovorima na portalu javnih nabavki vidi se da je prvi zahtjev odbijen uz obrazloženje da su zainteresirani ponuđači imali dovoljno vremena da organiziraju i pripreme ponude, a drugi jer upit nije postavljen na vrijeme, odnosno najkasnije deset dana prije isteka roka za podnošenje ponuda.

Na kraju se čekalo godinu dana, a sad će nabavka koštati tri puta više, dok su uvjeti za ponuđače skoro isti kao i prošli put. Traži se da da imaju bar jedan realiziran ugovor u visini vrijednosti prethodnog tendera (700.000,00 KM bez PDV-a), kao i uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog projekta iz oblasti cestovnog prometa baziranog na GIS tehnologiji minimalne vrijednosti od 350.000,00 KM, a rok za prijavu je 2. travnja tekuće godine.

Zanimljivo je da ova nabavka nije u planu nabavki Autocesta FBIH, kao što nije bila ni prethodna koja je koštala tri puta manje.

Još 21. veljače Transparency International u BIH zatražio je od Autocesta FBIH dostavljanje dokumentacije o provođenju ovog postupka koja uključuje i izvještaj o ocjeni pristiglih ponuda, ali do danas nikakav odgovor nije stigao.

Istovremeno Autoceste FBIH krenule su i u nabavku ITS-a na izgrađenim dionicama autoceste Bilješevo-Sarajevo sjever. Tender je vrijedan 4.400.000,00 KM, a nabavka obuhvaća pokrivanje svjetlosnom promjenljivom signalizacijom područja polupetlja Bilješevo-Lučani, petlja Kakanj, petlja Visoko, petlja Podlugovi, CP Sarajevo Sjever.

ITS je inteligentni transportni sustav koji omogućava transparentnost informacija, bolje upravljanje, te poboljšan odziv putnog sustava. ITS je nadgradnja klasičnog prometnog i transportnog sustava, tako što se postiže bitno veća propusnost, sigurnost, zaštićenost i ekološka prihvatljivost u odnosu na rješenja bez ITS aplikacija.

Inače, ITS rješenja uključuju redizajn prometne infrastrukture s novim prometnim rješenjima organizacije i vođenja tokova, inteligentnim navođenjem na rute s manjim opterećenjem, informiranjem o slobodnim parkirnim mjestima, daljinskim praćenjem tereta i vozila, telematskom naplatom putarine, upravljanjem incidentnim situacijama u prometu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close