Namjenski razvizak

Takse sa Sarajevskog aerodroma za razvoj zračnog prometa u Mostaru i Tuzli

Ured za reviziju FBiH je 2016. godine objavio izvještaj u kojem se spori način prikupljanja takse od 20 KM i način raspodjele sredstava zbog jednog razloga - Federacija BiH nije osnivač aerodroma u Mostaru i Tuzli.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 05. 2019. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2004. godine, a u skladu s odlukom Vlade Federacije BiH o putničkoj trošarini-naknadi putnici s Međunarodnog aerodroma Sarajevo plaćaju po 20 KM federalne takse. Iako je odluka o plaćanju tih taksi važila i za aerodrome u Tuzli i Mostaru, danas je ona stavljena izvan snage, dok su takse zadržane na Sarajevskom aerodromu.

Novac od trošarina prikupljen na Aerodromu Sarajevo, većim dijelom se raspoređuje za potrebe aerodroma u Tuzli i Mostaru!

Ured za reviziju FBiH je 2016. godine objavio izvještaj u kojem se spori način prikupljanja takse od 20 KM i način raspodjele sredstava zbog jednog razloga - Federacija BiH nije osnivač aerodroma u Mostaru i Tuzli.

"Preispitati osnovanost naplate putničke takse – naknade za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH po odlazećem putniku te opravdanost postojećeg načina ulaganja tih sredstava u poduzeća u kojima Federacija BiH nije osnivač, niti ima udjela u njihovom kapitalu", navodi se u izvještaju Ured za reviziju FBiH iz 2016. godine.

Osnivači i vlasnici Međunarodnog aerodroma Mostar su Grad Mostar i Zračna luka Zagreb u približnom omjeru 88:12, a osnivač i vlasnik Međunarodnog aerodroma Tuzla je Tuzlanski kanton, piše Patria.

''Ta prikupljena sredstva koriste se namjenski za razvitak i unaprjđenje zračnog prometa. Odlukom Vlade FBiH iz 2013. godine ova taksa je ukinuta u zračnim lukama Tuzla i Mostar kako bi se potaknuo ravnomjeran razvitak zračnih luka u FBiH te potaknuo rast prometa na ovim zračnim lukama", navode u objašnjenu za agenciju Patria iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Na pitanje koliko se od prikupljenih taksi sa Aerodroma Sarajevo izdvaja za potrebe aerodroma u Mostaru i Tuzli, iz Ministarstva objašnjavaju:

''U 2018. godini na temelju putničke takse po odlazećem putniku sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo prikupljeno je 10.241.460 KM, a zračnim lukama u Tuzli i Mostaru uplaćeno je 6.860.000 KM.''

Kopirati
Drag cursor here to close