Švicarci nastavljaju ulagati u Oružane snage BiH

Cilj tečaja je razviti vještine i stručnost vojnih atašea koji djeluju na sjecištu diplomacije, strategije, ekonomije i odnosa s javnošću.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 06. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni deseti "Međunarodni Kurs za vojne atašee" svečano je otvoren u kampu Butmir u Sarajevu.

Naime, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn pozdravio je suradnju BiH i Švicarske te naglasio kako će Švicarska nastaviti podupirati Oružane snage BiH.

"Tečaj za vojne atašee je dio sigurnosne suradnje Švicarske s Bosnom i Hercegovinom koja uključuje i rad švicarskih LOT timova za vezu i promatranje Mostaru i Trebinju, čime su trupe Vojske Švicarske stavljenje na raspolaganju EUFOR-u.

Pored toga, stavljamo na raspolaganje švicarske vojne stručnjake za program sigurnog skladištenja municije i
uništavanja viškova naoružanja kojeg sprovode Oružane snage BiH. Također podržavamo aktivnosti deminiranja, između ostalog izdvajanjem sredstava za financiranje obuke pasa za
otkrivanje mina", kazao je ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn.

Cilj tečaja je razviti vještine i stručnost vojnih atašea koji djeluju na sjecištu diplomacije, strategije, ekonomije i odnosa s javnošću pružajući im praktičnu obuku o nacionalnim i međunarodnim procedurama, kao i drugim područjima bitnim za njihov budući rad.

Kako navode, budući da su njihove uloge i misije složene i u stalnom razvoju, važno je da novi vojni atašei budu na odgovarajući način pripremljeni za preuzimanje ove funkcije.

Ambasador Hunn zahvalio je GCSP-u i PSOTC-u za organizaciju ovog važnog tečaja deset godina za redom.

"Sretni smo što sa GCSP-om i PSOTC-om imamo dvije vrhunske partnerske organizacije koje provode ovaj program. GCSP je jedna od vodećih švicarskih institucija za pitanja međunarodne sigurnosne politike, a PSOTC je centar izvrsnosti Oružanih snaga BiH za obuke povezane sa operacijama podrške miru, institucija s kojom ćemo, nadamo se, moći intenzivirati našu suradnju u budućnosti", poručio je ambasador Hunn.

Kopirati
Drag cursor here to close