Rekonstrukcija kampusa

Mostar: Đema mijenja lice

Projektom je zamišljeno kompletno rekonstruiranje trga i davanje novoga prostornog identiteta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 01. 2019. u 14:24 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru započelo je u ponedjeljak sa nastavkom rekonstrukcije kampusa.

Naime, trenutno se izvode radovi na ''zelenoj oazi'' sa otvorenim amfiteatrom koja se nalazi u središnjem dijelu kampusa.

Projektom je zamišljeno kompletno rekonstruiranje trga i davanje novoga prostornog identiteta.

''Prostor trga je isprepleten s logično pozicioniranim pješačkim stazama koje stvaraju nepravilne oblike zelenih površina. 'Zeleni otoci' su zamišljeni kao brežuljci visine do 150 cm, kako bi se unutar parka stvorio što prirodniji i 'zaštićeniji' ambijent, donekle vizualno izoliran od ulica koje okružuju trg'', rekao je ranije za Bljesak.info voditelj projekta rekonstrukcije, prorektor Ivo Čolak.

Foto: Bljesak.info / Obnova kampusa Sveučilišta, siječanj 2019.

Središnji je 'otok' najveći i on je nepravilni amfiteatar upušten na najnižoj koti oko metar i pol odnosu na trg. Svi 'otoci-brežuljci', uključujući i amfiteatar, su zaobljeni, prirodni oblici, različitih dimenzija, ali oblikovno slični. Elementi na trgu, navodi Čolak, u svom međuodnosu stvaraju zanimljiv i autentičan prirodni ambijent, koji podsjeća na autohtoni hercegovački reljef.

Iznad sadašnjega sveučilišnog amfiteatra projektiran je višenamjenski objekt Medijskog istraživačkog centra koji će, tvrdi prorektor, omogućiti dodatnu otvorenost Sveučilišta u Mostaru.

Podsjećamo kako su do sada završeni radovi na obnovi tkz. Vojničkog igrališta te je izgrađen parking i postavljena dizajnerska konstrukcija na ulazu, a oko čitavog kampusa je postavljena čelična ograda.

Kopirati
Drag cursor here to close