Podrška

Šveđani financiraju i izrađuju strategiju okoliša u BiH?

Sastanak je bio prilika za otvorenu i pozitivnu diskusiju i tom prilikom, navode, svi sudionici su izrazili želju za međusobnom suradnjom kako bi radili zajedno na jačanju strateškog pristupa ovom sektoru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 02. 2019. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Švedske u BiH organiziralo je sastanak s ciljem promoviranja početnih aktivnosti vezanih za pružanje podrške razvoju okolišnih strateških dokumenata u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u utorak iz Veleposlanstva.

Sastanku su nazočili veleposlanik Švedske u BiH, Anders Hagelberg, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, ministricu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenka Golić, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Edita Đapo, gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Siniša Milić, specijalni predstavnik Europske unije, Lars-Gunnar Wigemark, predstavnici Instituta za zaštitu okoliša grada Štokholma (SEI) te predstavnici Veleposlanstva Švedske.

Foto: PR / Radni ručak u Švedskom veleposlanstvu

Sastanak je bio prilika za otvorenu i pozitivnu diskusiju i tom prilikom, navode, svi sudionici su izrazili želju za međusobnom suradnjom kako bi radili zajedno na jačanju strateškog pristupa ovom sektoru.

U ovom, početnom razdoblju, Institut za zaštitu okoliša grada Štokholma (SEI) treba da izradi detaljni projektni dokument i uvjete za dugoročni projekt koji se odnosi na razvoj strategija okoliša u BiH. Ovaj dokument bit će osnova za donošenje odluke da li će Švedska financirati projekt.

''Raduje me da je veleposlanstvo Švedske u mogućnosti da podrži BiH u početnim koracima razvoja okolišnih strateških dokumenata, uključujući državni i na entitetske razine i to uz pomoć znanja i ekspertize stručnjaka iz Štokholmskog instituta za okoliš (SEI). Okolišni sektor čini jednu trećinu legislative EU i upravo zbog toga veoma je važno razviti okolišne politike u BiH. Veliko zadovoljstvo mi pričinjava činjenica da su ministri posvećeni ovom procesu što su danas i dokazali'', rekao je veleposlanik Hagelberg.

Ministri su potvrdili potrebu i važnost postojanja strateškog planiranja okolišnog sektora kao i postojanje akcijskih planova. Oni su izrazili istinsku spremnost da zajednički rade na razvijanju tog sektora uz tehničku podršku Štokholmskog instituta za okoliš (SEI) i Švedske, priopćeno je iz Veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close