Posušje na čekanju

Spremni za izgradnju graničnog prijelaza Osoje, ali sve i dalje stoji u državnim ladicama

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Ivan Sabolić boravio je u utorak u općini Posušje
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 04. 2020. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Ivan Sabolić boravio je u utorak u općini Posušje gdje je s načelnikom općine, Brankom Bagom razgovarao o trenutnoj situaciji, mjerama koje se poduzimaju, ali i o projektima koji su u tijeku ili pripremi, priopćeno je iz Općine Posušje.

Načelnik Bago, ujedno i Zapovjednik Stožera civilne zaštite općine Posušje, upoznao je veleposlanika sa svim mjerama koje Stožer provodi od trenutka proglašenja stanja prirodne nepogode prouzrokovane neposrednom opasnošću od korona virusa, a koje su se, tvrde, Bogu hvala, pokazale učinkovitima. 

Uputio je osobitu zahvalu na pravovremenoj pomoći Vlade Republike Hrvatske, koja je Domu zdravlja Posušje donirala iznos od 100.000 kuna za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19. Donirana sredstva od iznimnog su značaja našem Domu zdravlja kako bi se i dalje uspješno nosio s ovom krizom.

Na današnjem sastanku osobito se razgovaralo o projektima koji su u tijeku, ali i o nastavku suradnje na prekograničnim projektima koje je načelnik Bago u više navrata dogovarao s Ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije RH, Markom Pavićem.

Ministar Pavić je sa stručnim timom planirao doći u radni obilazak općine Posušje, no zbog situacije s korona virusom, ova posjeta je do daljnjega odgođena. Načelnik Bago izrazio je želju za što skorijim izlaskom iz ove situacije, kako bi mogli započeti s realizacijom dogovaranih projekata.

Na sastanku je otvoreno pitanje dugogodišnjeg odgađanja izgradnje Graničnog prijelaza Osoje s BiH strane.

''Teško je shvatljivo da najviša razina vlasti u BiH – ona državna, rješavanju prijeke potrebe Posušja i Hercegovine pristupa ovako neaktivno, osobito što je Općina Posušje odavna završila sve administrativne i imovinsko-pravne preduvjete za početak izgradnje'', stoji u priopćenju Općine.

Dodaju da je paradoksalno što su sredstva za izgradnju graničnog prijelaza osigurana, ali projekt, zbog neusvajanja proračuna institucija BiH, stoji u ladici čime se otežava život naših ljudi i gospodarstvenika, osobito u ljetnim mjesecima.

Na kraju sastanka, Načelnik Bago zahvalio je veleposlaniku na dolasku u općinu Posušje, zanimanju za borbu s ovom krizom, te dosadašnjoj dobroj suradnji i pomoći kojom Republika Hrvatska pomaže projekte kojima grade Posušje, priopćeno je iz Općine Posušje.

Kopirati
Drag cursor here to close