Gradsko vijeće

Sve bi se moglo srušiti: Stručno povjerenstvo diglo prašinu u Vijeću

Moglo su čuti kako se radi o nezakonitom djelovanju Povjerenstva, kako nije jasno zašto ono postoji ako nisu obvezujuće odluke i kako bi se sve što je izgrađeno moglo srušiti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2021. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvješće Privremenog stručnog povjerenstva o radu od 2016.-2020. godine izazvalo je buru u mostarskom Gradskom vijeću i nije usvojeno na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Moglo su čuti kako se radi o nezakonitom djelovanju Povjerenstva, kako nije jasno zašto ono postoji ako nisu obvezujuće odluke i kako bi se sve što je izgrađeno moglo srušiti.

A onda je uslijedila rasprava treba li Izvješće usvojiti ili primiti k znanju. Na kraju, povjerenstvo koje je blagoslovilo svu gradnju u Mostaru, nije dobilo dovoljan broj ruku za svoje izvješće. No, povjerenstvo će raditi do daljnjeg. 

''Mislim da je izvještaj nepripremljen niti sadržajan. Mislimo d je povjerenstvu davno istekao mandat i da treba hitno imenovati novo i da su prekoračene ovlasti tog povjerenstva i zbog toga smo glasovali protiv i donijeli smo zaključak o obustavi rada koji, nažalost, nije usvojen'', rekao je vijećnik HRS-a Slaven Bevanda.

Predsjedatelj Vijeća, Salem Marić branio je rad Povjerenstva kojem je na čelu Zijad Hadžiomerović, a ono je davalo stručne ocjene u urbanizmu.

Marija Soldo, tajnica povjerenstva, rekla je kako ni 2012. nije prihvaćeno izvješće ovog povjerenstva.

''Sve predmete smo dobivali od urbanizma i gradonačelnika. Ne prihvaćam da je i jedna odluka donesena nezakonito. Hajmo onda krenuti u rušenje. Ružna je poruka da Povjerenstvo prestane raditi. Ispada da povjerenstvo ništa nije radilo'', rekla je Soldo dodavši kako je upoznata sa svim predmetima. Dodala je kako se svaki predmet može provjeriti.

U izvještaju na dvije stranice (skromno) stoji kako je ''Privremeno stručno povjerenstvo je imenovano Rješenjem Gradskog vijeća Grada Mostara broj:01-02-279/12 od 31.10. 2012.godine, a svoj rad su počeli od 2016. godine''.

''Povjerenstvo je radilo po Poslovniku o radu Povjerenstva za davanje Stručnih ocjena iz ranijeg saziva. Povjerenstvo je prema Poslovniku donosila Stručne ocjene i Zaključke. Prema Poslovniku Povjerenstvo odluke donosi dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja svojih članova putem javnog glasanja. Povjerenstvo je prema Poslovniku donosilo Stručne ocjene i Zaključke.

Povjerenstvo za Stručnu ocjenu je na temelju svojih ovlasti donijelo određeni broj Stručnih ocjena na području Grada Mostara gdje nema detaljnih Regulacijskih ili Urbanističkih projekata. Zbog toga a na temelju članka 49. Zakona o prostornom planiranju („Narodne novine HNŽ broj:4/04) gradnja se odobrava na temelju Stručne ocjene Povjerenstva.

Stručna ocjena sadrži sve elemente na temelju kojih se donose ostali pravni akti za realizaciju navedenih projekata. Povjerenstvo je u više navrata tražilo od nadležnih Službi Grada Mostara da nam za date Stručne ocjene dostavi odobrenje za građenje i uporabne dozvole ukoliko su izdate kako bismo imali kompletnu situaciju koja odgovara datoj Stručnoj ocjeni'', navedeno je u izvješću uz 50 stručnih ocjena.

Kopirati
Drag cursor here to close