Je li moguće!?

Strojevi na terenu: Počeli radovi na cesti Stolac-Neum

Od 1984., kada je počela izgradnja ceste Stolac – Neum u dužini od 48,8 km, do sada je s neumske strane završeno devet kilometara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 03. 2018. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za nastavak radova na izgradnji prometnice Neum - Stolac u punom su jeku. Kako bi odmah po završetku zakonske procedure krenuli s radovima, izvođači ovih dana već polako dovoze strojeve, koji će nakon više od 34 godine povezati unutrašnjost BiH s izlazom na more.

Prema riječima ministra prometa i veza Federacije BiH Denisa Lasića, sve potrebne procedure su privedene kraju te se početak radova na prvoj dionici ove prometnice očekuje uskoro.

''Uz to, eksproprijacija na području općine Stolac se privodi kraju, tako da se do jeseni očekuje raspisivanje LOT-a za taj dio, kao i tunel Žaba'', naglasio je Lasić, dodavši kako je rok završetka radova 4 godine.

Inače, projekt izgradnje prometnice Neum - Stolac uvršten je u program modernizacije magistralnih cesta FBiH koji je prihvaćen te je odobreno kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekt izgradnje spomenute prometnice financira kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke.

U pitanju su tri dionice, od kojih u prvu spada dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM.

Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM. Za dionicu Cerovica - Drenovac predviđena sredstva su u iznosu od 25 mil. KM, javlja Večernji list. Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako program modernizacije kandidiran 2014., kredit odobren 2016. a efektivan je postao 7. listopada 2017., dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada FBiH.

Kako su ranije naveli iz Cesta FBiH, u proteklom razdoblju je pripremljena projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Stari Neum - Kiševo - Babin Do.

Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

Krajem siječnja u JP Ceste FBiH potpisani su ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Broćanac. Ta dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva LOT-a/ugovora i to: LOT 1: asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (L = 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (L = 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L = 190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L = 10m) te LOT 2: izgradnja ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (L = 5 km). Ugovori su dodijeljeni tvrtkama Integral inženjering, HP Investing i Putovi iz Gruda.

Podsjetimo, od 1984., kada je počela izgradnja ceste Stolac – Neum u dužini od 48,8 km, do sada je s neumske strane završeno devet kilometara. Sa stolačke strane strojevi su utihnuli prije više od 33 godine, kada je izgrađena dionica do 
Drenovca.

Kopirati
Drag cursor here to close