Unatoč galamama

Stiže pomoć javnim servisima

Projekt su potpisali predstavnici BHRT-a i udruženja BH novinari, kao i predstavnici javnih servisa iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i s Kosova.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 06. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje su činili predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, danas je u Tirani prisustvovalo potpisivanju Memoranduma o realizaciji projekta EU pod nazivom ''Tehnička podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu''.

Kako je priopćeno iz Parlamentarne skupštine, ovaj projekat, čiji je cilj podrška reformi javnih medijskih servisa u šest zemalja regije Zapadnog Balkana, predstavljen je tijekom dvodnevne konferencije u glavnom gradu Albanije, kojoj su prisustvovali parlamentarci iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Belgije, Švicarske, Slovenije, Austrije i Kosova.

Predstavljajući projekt, generalni direktor Europske radiodifuzne unije (EBU) Noel Curran naglasio je potrebu uspostavljanja europskih standarda i zajedničkog referentnog okvira za neovisne i profesionalne medije na Zapadnom Balkanu, kako u vezi s modelima financiranja tako i u vezi s izborom i funkcioniranjem upravljačkih tijela u medijima, a posebno u javnim servisima.

Prvi čovjek EBU-a rekao je da realizacija projekta treba doprinijeti stvaranju sinergije između javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana, koja uključuje regionalnu razmjenu dobrih medijskih praksi, uredničkih smjernica i dugoročnih strategija razvoja, kao i stvaranje integrirane redakcije.

Prema riječima gospodina Currana, projektom će se osigurati i podrška za suradnju u oblasti istraživačkog novinarstva, uspostavljanje mehanizma koprodukcije o odabranim temama, kao i regionalna razmjena digitaliziranih arhivskih materijala.

Projekt su potpisali predstavnici BHRT-a i udruženja BH novinari, kao i predstavnici javnih servisa iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i s Kosova.

Uvažavajući sadržaj i namjeru projekta, predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog  doma PSBiH Momčilo Novaković rekao je da će nadležne komisije PSBiH u narednih 15 dana razmotriti ponuđeni Memorandum i proslijediti ga kolegijima oba doma.

Projekt tehničke podrške javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu bit će financiran sredstvima EU, a njegova implementacija trebalo bi da traje 30 mjeseci.  

Kopirati
Drag cursor here to close