Prilika za razvoj

Zašto je odbijena inicijativa da Konjic dobije status grada?

Konjic je zemljopisno uvijek bio između Bosne i Hercegovine, između sjevera i juga, istoka i zapada.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 10. 2020. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni iz Općinskog vijeća Konjic podnijeli su inicijativu da Konjic dobije status grada, ali je inicijativa odbijena. Kako je obrazloženo, u općinskoj Odluci o proglašenju Grada Konjica, od 27. veljače ove godine, nije obrazloženo koje uvjete iz člana Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH Konjic ispunjava, da bi bio proglašen gradom.

Općina Konjic baštini brojne znamenitosti. Kako je zemljopisno uvijek negdje između, tako je i danas statusno između općine i grada. Iako je upućena inicijativa, Konjic nije dobio status grada.

''Ne znam, možda su neke političke igre, ali ja mislim da zaslužuje kad sagledamo cijelokupnu sliku, tko je sve dobio grad, misim da bi i Općina Konjic trebala dobiti status grada'';

''Gledajući koje su sve općine postale grad i Konjic bi opušteno mogao postati grad'';

''Za nas je grad, za nas građane rođene u Konjicu, mi smo uvijek njega smatrali gradom. A da li će oni priznati ili ne… on je naš grad'', mišljenja su stanovnici Konjica.

Grad ili općina, neki će reći da nije važno. No, općine koje traže status grada, traže brži razvoj, olakšan pristup europskim fondovima i lakše privlačenje stranih investitora.

Video: Status grada – prilika za razvoj Konjica

''Samo dobivanje statusa grada zapravo olakšava pristup EU fondovima. Nama je jako bitno da neke ogromne infrastrukturne objekte pokušamo riješiti na taj način'', kaže Aldin Džino, nevladin sektor u Konjicu. 

Nadležni kažu da Općina Konjic nije ispunila zakonske uvjete. Dobivanje statusa grada u Bosni i Hercegovini je više nego složen proces. Postoji zakon, postoje uvjeti, ali postoje i iznimke. Pitali smo nadležne iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji uvjeti nisu ispunjeni?

''Grad se, osim Ustavom, uspostavlja federalnim zakonom, na osnovu odluke Općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane kriterije, a koja ima najmanje 30 tisuća stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu živi najmanje 10 tisuća stanovnika. Gradom se, također, može proglasiti i općina od posebnog povijesnog i kulturnog značaja. Utvrđeno je da Općina Konjic ne ispunjava uvjet o broju stanovnika, jer ima 25.148 stanovnika, a uz inicijativu nisu navedeni drugi uvjeti koji su ispunjeni za donošenje zakona o proglašenju gradom. Stoga je predloženo da se inicijativa ne prihvati'', stonji u priopćenju Vlade.

Više od 50 nacionalnih spomenika, kulturno-povijesno nasljeđe, gradska jezgra od 12 tisuća stanovnika. Sve su to razlozi zbog kojih se sugovornici nadaju da će Konjic, iako je sada inicijativa odbijena, uskoro dobiti status grada.

''Parlament Federacije ima autentično pravo tumačenja propisa i to se mora poštovati. Vjerujemo da se radi samo o proceduralnoj smetnji koja bi se trebala brzo otkloniti'', govori Džino.

''Mislim da će Općinsko vijeće Konjic, da li u ovom ili narednom sazivu poslije izbora, ponovno podnijeti inicijativu da dobije status grada, jer to Konjic zaslužuje'', ističe Ibro Halilović, predsjedavajući Općinskog vijeća Konjic. 

Konjic je zemljopisno uvijek bio između Bosne i Hercegovine, između sjevera i juga, istoka i zapada. Danas je statusno između općine i grada, između zakona i iznimki, između politike i politikantstva. Sugovornici se nadaju da će uskoro dobiti status grada jer vjeruju da bi tada mogli ostvariti bolje životne uvjete svojim sugrađanima, ističe BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close