Planovi

Srpska spremna za 6 kilometara autoceste

Trninić je naveo kako ta prva faza predstavlja nastavak izgradnje auto-puta ''9. Januar'', kao i da je vrijednost radova 70 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 08. 2018. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je za Srnu kako je Srpska dobrim dijelom završila eksproprijaciju zemljišta za prvu fazu koridora Vc kroz Republiku Srpsku od Johovca do Rudanke, u dužini šest kilometara, uključujući izgradnju dvije petlje.

Trninić je naveo kako ta prva faza predstavlja nastavak izgradnje auto-puta ''9. Januar'', kao i da je vrijednost radova 70 milijuna KM.

''Tu su već potpisani sporazumi s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), gdje nam je odobren i grant u visini od 20 posto vrijednosti projekta i nadamo se izboru najpovoljnijeg izvođača radova do kraja godine'', rekao je Trninić.

Ruta tri

Podsjetio je kako su u tijeku pregovori s kinskim konzorcijem zaisteresiranim da pod koncesijom grade koridor Vc od Doboja do Vukosavlja, ali i za gradnju auto-puta od koridora Vc u Vukosavlju do Brčkog.

''S drugom kineskom kompanijom pregovaramo oko nastavka izgradnje autoputa od Brčkog do Bijeljine, nakon čega imamo dvije varijante za vezu sa Srbijom. Jedna, koja je mnogo vjerojatnija je prema Rači, a druga prema Pavlovića mostu. U razgovorima predsjednika Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, Srbija je pokazala spremnost da nam pomogne financijski i u projektovanju za tu dionicu'', objasnio je Trninić.

Kad je riječ o povezivanju BiH i Srbije, a samim tim i centara Banja Luke, Sarajeva i Beograda, Trninić je napomenuo da je drugi projekt koji je u poodmakloj fazi brzi put od Istočnog Sarajeva do Višegrada i dalje do granice sa Srbijom.

Trninić je podsjetio kako je taj put ušao u sveobuhvatnu transportnu mrežu Jugoistočne Europe, kao ''ruta tri'', koja povezuje Istočno Sarajevo, preko Pala, Sokoca, Rogatice do Višegrada i granice sa Srbijom.

Ruta devet

''Tu smo u fazi pregovora s Europskom komisijom, koja je izrazila spremnost da financiraju izradu projektne dokumentacije i ti pregovori bi trebali biti okončani do kraja listopada'', rekao je Trninić.

Dodao je kako je Republika Srpska završila tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu tenderske dokumentacije za brzi put od Bijeljine, preko Zvornika, Romanije i veze s ''rutom tri''.

''Postoji još jedan projekt, zajednički za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, a to je veza od Doboja prema Tuzli do entitetske granice s FBiH, zatim kroz FBiH do entitetske granice sa Srpskom i dalje preko Zvornika do Loznice. To je ušlo u transportnu mrežu Jugoistočne Europe kao 'ruta devet''', napomenuo je Trninić.

Prema njegovim riječima, svi ovi projekti koji trebaju povezati Republiku Srpsku i BiH i Srbiju, ne isključuju jedni druge i na svima se radi paralelno.

Turski kredit

Infrastrukturni projekti u oblasti prometa su, kaže Trninić, planirani strateškim dokumentima, kao što su Prostorni plan i Strategija transporta Republike Srpske, ali i okvirna strategija transporta na razini BiH.

Trninić je podsjetio i ranije najave o sudjelovanju Turske u izgradnji auto-puta koji bi povezao Sarajevo i Beograd, ističući da nikad nije bilo riječi o bilo kakvim donatorskim sredstvima, već o kreditu.

''Održan je niz sastanaka resornih ministara na razini entiteta i na razini BiH, gdje je FBiH forsirala rutu preko Goražda, koja nije u interesu Srpske'', rekao je Trninić.

Kopirati
Drag cursor here to close