Otkup kredita

Srbija želi biti vlasnik autoputa kroz Crnu Goru

Financial Times nedavno je pisao da Crna Gora strahuje da će projekt izgradnje auto-puta, koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji financira Kina, mogao propasti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 09. 2020. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Država Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru, ekskluzivno saznaje Borba.

Pregovori su, prenosi Srna, u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da bude postignut konačan dogovor.

Kina bi u slučaju povoljnog ishoda dogovora s Beogradom dobila da gradi dionicu auto-puta koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi, kada do kraja isplati kredit, postala vlasnik dijela auto-puta koji ide kroz Crnu Goru.

U slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati spomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave spomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bila i to da Crna Gora iznajmi dio auto-puta kroz njenu teritoriju Srbiji.

Financial Times nedavno je pisao da Crna Gora strahuje da će projekt izgradnje auto-puta, koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji financira Kina, mogao propasti.

Naime, taj projekt koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je financiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj banci.

Iz kredita je od početka izgradnje auto-puta Bar - Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 milijuna dolara, odnosno 547,87 milijuna eura.

Ukupno ugovorena vrijednost radova za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Smokovac - Uvač - Mateševo utvrđena ugovorom o projektiranju i izgradnji auto-puta, zaključen između crnogorskog Ministarstva prometa i kineske kompanije China road and bridge corporation iznosi 809,6 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close