Brojke

Srbija treći najveći ulagač u BiH

Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. godine Republika Srbija je u Bosnu i Hercegovinu investirala 2,024 milijarde KM i treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 posto u ukupnim investicijama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 07. 2019. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas s novoimenovanom veleposlanicom BiH u Srbiji Aidom Smajić o trenutnoj ekonomskoj situaciji između dvije zemlje s fokusom na investicije Srbije u BiH. 

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju bh. ekonomske diplomacije u posljednje tri godine, potvrdio je da je ova aktivnost dovela do organiziranja većeg broja gospodarskih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva. 

Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. godine Republika Srbija je u Bosnu i Hercegovinu investirala 2,024 milijarde KM i treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 posto u ukupnim investicijama. 

Telekom Srbije 2007. godine je za 646 milijuna eura kupio Telekom Republike Srpske i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, te pojedinačna strana investicija u BiH. 

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od 70 posto, zatim slijede investicije u trgovinu s 11,3 posto i prerađivačku industriju s 7,4 posto. 

Među najznačajnijim investitorima iz Republike Srbije u BiH su Telekom Srbije, Komercijalna banka, NIS - Naftna Industrija Srbije, Koncern Hemofarm a.d., Swisslion-Takovo, Imlek te Galames Beograd. 

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između bh. i stranih gospodarstvenika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja investicija, te praćenja gospodarskih  događanja radi uključivanja bh. gospodarstvo i gospodarstvenika  u nove gospodarske tokove. 

Od veleposlanika se očekuje uspostavljanje tješnje suradnje s Privrednom komorom Srbije, te ostalim gospodarskim udruženjima s ciljem jačanja ekonomskih veza, investicija, ali i izvoza iz BiH, saopćeno je danas iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close