Koridor VC

Spremni za dionicu Donja Gračanica - tunel Zenica

Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) Evren Utku Gök, uime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 11. 2018. u 13:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor o izgradnji dionice autoceste na koridoru Vc Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica potpisan je u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru. 

Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) Evren Utku Gök, u ime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić. 

Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj te grant sredstva u iznosu od 11,03 milijuna eura. 

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionice je duga 4 kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseca. 

Izgradnja ove dionice, kako je navedeno, provest će se prema ugovoru "design and build" (projektiraj i izgradi). 

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora

Direktor JP Autoceste F BiH Adnan Terzić kazao je kako je uvjeren da će se radovi na ovoj dionici projekta izgradnje koridora Vc realizirati u planiranom roku, a federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić dodao je da se ovom trenutku aktivno radi na 30 kilometara koridora Vc te je podsjetio da je dosada izgrađeno 102 kilometra te prometnice. 

Uime izvođača radova novinarima se obratio Evren Utku Gok, direktor građevinsko dioničkoga društva Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, kazavši kako se radi o holdingu s preko 20.000 uposlenika i poslovima koji su realizirani ili u realizaciji na tri kontinenta. 

''I na ovom projektu, kao i ranije na dionici autoceste od Vlakova do Tarčina, uposlit ćemo domaće radnike i tvrtke, a materijal i usluge za realizaciju ovoga projekta nabavljat ćemo iz domaćih resursa što će doprinijeti razvoju trgovinskih aktivnosti u BiH'', naglasio je Utku Gok. 

Direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown poručio da je za ovu dionicu EU odobrila nešto više 11 milijuna eura grant sredstava iz Fond sredstava za zapadni Balkan, dodavši kako je najbolja opcija financirati se putem međunarodnih financijskih institucija zbog mogućnosti dobivanja grant sredstava. 

Osim otvorenog dijela trase u okviru izgradnje trećeg lota zeničke obilaznice gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine 400 metara, tunel Hum dužine 400 metara, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine 300 metara. 

U sklopu te dionice gradit će se i petlja Zenica sjever s naplatnim mjestom, kao i prometnice tzv. "sjevernog spoja" koje trebaju povezati autocestu sa Zenicom i magistralnom cestom M-17.

Kopirati
Drag cursor here to close